Η μοναξιά του εξωτερικού

Η επόμενη ερώτηση που δέχομαι, μετά το χοτ τόπικ του καιρού, για τη ζωή στην Αγγλία είναι το θέμα της παρέας. Και πώς τα περνάτε εκεί; Έχεις κάνει παρέες; Aγωνία και ψήγμα συμπόνοιας στο βλέμμα του απέναντι. Ας το θεωρήσουμε δεδομένο, η ζωή στο εξωτερικό έχει μοναξιά και ειδικά στην αρχή έχει πολλή μοναξιά.

Όταν φεύγεις από την χώρα σου, αναπόφευκτα τα αφήνεις όλα πίσω, έμψυχα και άψυχα. Και ειδικά όταν αυτή την απόφαση την παίρνεις σε πιο μεγάλη ηλικία και όχι όταν είσαι νέος, ωραίος και στην τρέλα των φοιτητικών σου χρόνων, η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη. Άλλωστε είναι γνωστό πως όσο μεγαλώνουμε, είναι και πιο δύσκολο να κάνουμε καρδιακούς και στενούς φίλους. Ο καθένας έχει ήδη την παρέα του και όσοι νέοι μπαίνουν στον φιλικό μας κύκλο είναι κατόπιν επιλογής. Συνεπώς από μια ηλικία και μετά έχεις διαμορφώσει τον κύκλο σου, κάτι που γίνεται με κόπο και προσπάθεια. Οι ρυθμοί της ζωής είναι πια τόσο έντονοι που ας μην γελιόμαστε, κρατάμε στενή επαφή πια με αυτούς που πραγματικά θέλουμε.

Και τι γίνεται όταν μια ωραία πρωία, προσγειώνεσαι σε μια καινούργια χώρα; Κάπου που πιθανά δεν έχεις ξαναζήσει ή αν έχεις ξαναζήσει ήταν υπό άλλες συνθήκες, πιο χαλαρές, πχ ως φοιτητής; Πρέπει να βρεις τα πατήματα σου, να σταθείς στα πόδια σου, να καταλάβεις τι σου γίνεται και σιγά σιγά να δημιουργήσεις έναν νέο κύκλο. Αυτό λοιπόν δεν είναι καθόλου εύκολο. Και αυτό χρειάζεται πολλή μαγκιά για να μην πω κάτι άλλο για να το καταφέρεις χωρίς να αφήσεις να σε ρουφήξουν οι δύσκολες στιγμές. Το πιο βασικό είναι πως είσαι εντελώς out of your comfort zone (όπως λένε και στο χωριό μου). Δεν υπάρχει κανένα μαξιλαράκι ασφαλείας, είσαι εσύ και ο εαυτός σου και πρέπει να τα καταφέρεις.

Από την άλλη δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Κάποιοι είναι πιο κοινωνικοί, κάποιοι πιο εσωστρεφείς, κάποιοι πιο ορθολογιστές, κάποιοι πιο ευαίσθητοι, κάποιοι πιο κακομαθημένοι, κάποιοι πιο σκληρά καρύδια, κάποιοι πιο αισιόδοξοι και κάποιοι πιο μίζεροι. Ο καθένας είναι διαφορετικός για αυτό και εμένα δεν μου αρέσουν καθόλου οι γενικεύσεις πάνω στο θέμα γιατί εννοείται πως ο καθένας θα στο παρουσιάσει από την δική του οπτική γωνία. To μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να τα έχεις βρει πολύ καλά με τον εαυτό σου, να μπορείς να τον κάνεις παρέα χωρίς να δυσανασχετείς γιατί αν αυτό δεν ισχύει τότε άσε το σπορ καλύτερα και κάτσε φρόνιμα.

Τώρα θα μου πεις καλά τα λες, γιατί εσύ δεν έφυγες μόνη σου αλλά με το έτερο ήμισυ και θα σου πω ναι, γκολ από τα αποδυτήρια. Γιατί δύο είναι πιο εύκολο από ένας μόνος του. Ξεκινάς με δεδομένη την παρέα σου και αυτό αμέσως το κάνει πιο εύκολο. Σου έχω όμως και νέα γιατί εδώ που θα έρθετε θα είστε και πάλι τα δυο σας χωρίς το δίχτυ ασφαλείας σας. Ότι και αν συμβεί, ακόμα και τις στιγμές που εύλογα ως άνθρωποι και όχι ρομπότ θα τσακωθείτε, λυπάμαι δεν θα έχεις την επιλογή να πάρεις το αυτοκίνητο και να πας στην κολλητή σου, τη μαμά σου ή την αδερφή σου. Γιου αρ στακ γουιθ χιμ. Και θα πρέπει να τα βρείτε. Αν η σχέση έχει γερά θεμέλια, αυτή η νέα σας κατάσταση θα τα κάνει ακόμα πιο γερά, αν πάλι το θεωρείς εύκολη λύση να φύγεις με το φλερτ για να μη φύγεις μόνος σου χωρίς η σχέση να είναι δυνατή, τότε συγγνώμη που θα σε στενοχωρήσω αλλά αυτό θα την αποτελειώσει.

Στην εποχή που τα σόσιαλ μίντια είναι επέκταση του χεριού μας και τα βάιμπερ, γουατσαπ και σκάιπ τα παίζουμε στα δάχτυλα, θα έχεις πάντα μια εύκολη πρόσβαση οπτικοακουστική στους δικούς σου. Η δική μου η συμβουλή είναι να μην κολλήσεις πολύ με αυτά γιατί σε κρατάνε πίσω. Δε λέω να μην μιλάς με τους δικούς σου αλλά πρέπει να θυμάσαι και να έχεις αίσθηση του πού βρίσκεσαι. Η εύκολη λύση θα είναι να κάνεις παρέα με πατριώτες και πίστεψε με είναι παντού και θα γνωρίσεις αρκετούς εύκολα. Άσε που με τους ρυθμούς που έχει φύγει ο κόσμος θα βρεις παλιούς γνωστούς, συναδέλφους, συμφοιτητές και με όλους αυτούς θα ξαναβρεθείς. Με όσους ανθρώπους γνωρίσεις και επιλέξεις να κάνεις παρέα, θα αποκτήσεις μια στενή σχέση αφού θα είναι οι νέοι σου φίλοι και η νέα σας ζωή θα σας ενώσει. Σε πόλεις που είναι τεράστιες και χαοτικές όπως το Λονδίνο θα πρέπει να καταβάλεις τη διπλάσια προσπάθεια για να έχεις κοινωνική ζωή αφού οι ρυθμοί και αποστάσεις είναι εξοντωτικές.

Μη με ρωτήσεις αν θα κάνεις παρέα με Άγγλους…Θα σου πω ότι αυτό θα είναι πιο δύσκολο. Αλλά και πάλι θα σε συμβουλέψω να το επιδιώξεις, όχι να κάνεις παρέα ντε και καλά με τους λόκαλς αλλά γενικά να έχεις ανοιχτούς ορίζοντες και να μην περιορίζεσαι μόνο στους Έλληνες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξει το μυαλό σου και να γνωρίσεις κόσμο απο κάθε μεριά του πλανήτη.

Η νέα σου ζωή είναι εντελώς στο χέρι σου. Θα την κατευθύνεις όπως θες εσύ. Το σίγουρο είναι πως οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις θα σε αλλάξουν, θα σε ”μεγαλώσουν” και μετά από αυτό θα διαπιστώσεις ως δια μαγείας πως τίποτα πια δε θα σου φαίνεται ακατόρθωτο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s