Ας μιλήσουμε για την τηλεργασία

on

Τα ξέρεις τώρα…’Αλλωστε έχουν περάσει μήνες. Ξυπνάς 5 λεπτά πριν ξεκινήσει επίσημα το ωράριο σου, φοράς το πιτζαμίνι σου και καλωδιώνεσαι. Θα σηκωθείς να ξεπιαστείς, θα κάνεις και καμία δουλειά στο σπίτι για να ξελαμπικάρεις και ίσως φτιάξεις και κανά φαγητό. Μέχρι να έρθει το βράδυ, να τελειώσεις (ή και όχι) και να μεταφερθείς στο διπλανό δωμάτιο.

Ένα από τα πράγματα που ζήλευα στην Αγγλία ήταν όλοι αυτοί οι τύποι με τα laptop τους στα καφέ. Να πίνουν το καφεδάκι τους, να τρώνε τις πρωϊνάρες τους και να κάθονται ήσυχα στην γωνία τους να κάνουν δουλίτσα. Και σκεφτόμουν τι φανταστικά που θα ήταν να είχαμε αυτή την ευελιξία, να μπορούσαμε μια μέρα να πούμε δεν θα πάμε στο γραφείο αλλά θα δουλέψουμε από κάπου αλλού, να αλλάξουμε παραστάσεις και να εμπνευστούμε.

Βέβαια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα φτάναμε στο άλλο άκρο, να είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι με τα πάντα έξω κλειστά και να δουλεύουμε αναγκαστικά εσώκλειστοι. Και πάλι όμως, επειδή κάπου πήρε το μάτι μου τελευταία ένα ποστ της Lifo από ένα quote κάποιου διανοούμενου που θάβει την τηλεργασία, εγώ φίλες και φίλες έρχομαι να πω Ζήτω η τηλεργασία!

Δηλαδή θες να μου πεις ότι σε χαλάει να μην έχεις τα πηγαινελα, να κερδίζεις τουλάχιστον μια ώρα ύπνου και να είσαι στην άνεση του σπιτιού σου. Και συνεχίζω να ερωτώ, σε χαλάει να μπορείς να πεις κάνω ένα διάλειμμα 5 λεπτά και βάζω ένα πλυντήριο και άλλο ένα το απλώνω ή κάνω ένα λίγο μεγαλύτερο διάλειμμα και φτιάχνω ένα φαγητό. Εντάξει, μην κάνεις μουσακά και το ξευτιλίσεις, κάνε κάτι πιο απλό.

Δεν ξέρω, ίσως είμαι εγώ αναρχοαυτόνομη αλλά αυτή η ευελιξία με κάνει δέκα φορές πιο παραγωγική. Και ναι ξέρω τι θα μου πεις, ότι η δουλειά στο σπίτι δεν σταματά ποτέ γιατί το λαπτοπ είναι εκεί. Και θα σου πω ότι μπορείς να το δεις αλλιώς, η δουλειά στο σπίτι εύκολα ξεκινάει και σταματάει όποτε θες εσύ. Γιατί μπορείς εφόσον στο επιτρέπει το πρόγραμμα να πεις, έχω ημικρανία αδέρφια, κάνω ένα διάλειμμα μια ώρα και ξαποσταίνω γιατί χάνομαι και αυτή την ώρα να την αναπληρώσεις το βράδυ, το ΣΚ, όποτε θες εσύ. Και εννοείται μιλάμε σε ενήλικες που αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους και θα ρυθμίσουν τις ώρες τους έτσι ώστε να βγει η δουλειά.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι χάνεται η επαφή με τους συναδέλφους και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Αλλά και εδώ σου έχω αντίλογο. Είμαι σε μια εταιρία μόνο 3 μήνες και όσο είμαι εκεί, έχω πάει στο γραφείο 4 φορές. Ε με την ομάδα μου είμαι όλη μέρα στα hangout calls, στα google meets και στο messenger και άμα λάχει ανοίγουμε και τις κάμερες. Και το καλύτερο είναι πως με πολλούς από τους ανθρώπους που δουλεύω έχουμε ανταλλάξει τα εσώψυχά μας και έχουμε πει τα πολύ προσωπικά μας που εικάζω υπό ”φυσιολογικές” συνθήκες γραφείου αποκλείεται να τα λέγαμε.

Είναι το γεγονός ότι είμαστε σπίτι και νιώθουμε πιο άνετα, είναι το ότι έχουμε ανάγκη από πιο προσωπική επαφή λόγω κλεισούρας; Το σίγουρο είναι πως η επικοινωνία είναι εντελώς διαφορετική. Και έχει και τα στραβά της και τα δύσκολά της γιατί η απόσταση δημιουργεί και παρεξηγήσεις και άλλο να πεταχτώ στο γραφείο σου να στα πω και να σε βλέπω αλλά και πάλι, αυτά που λέμε αυτόν τον καιρό το αποκλείω να τα μοιραζόμασταν παλιότερα. Ξέρω, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και μια από τις χαρές του πηγαίνω στην δουλειά είναι το βγαίνω από το σπίτι, ντύνομαι, στολίζομαι και έχω επαφή με τον έξω κόσμο. Και τώρα την έχεις αν θες αλλά μέσα από μια κάμερα.

Και αντιλαμβάνομαι ότι όλο αυτό είναι πολύ καινούργιο και έξω από τα μέχρι τώρα νερά μας αλλά ένα βασικό προσόν σε αυτήν τη ζωή είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. Σκέψου τι δυνατότητες σου δίνει πλέον η τεχνολογία και πώς σπάνε τα σύνορα. Άτιμη παγκοσμιοποίηση, τρέλανε μας!

Έχω καταλήξει πως σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούμε αυτά να τα συνδυάζουμε. Να λέμε 3 μέρες γραφείο και 2 σπίτι ή μια βδομάδα γραφείο και μια σπίτι ή τέλος πάντων να έχει κανείς αυτήν την ευελιξία. Και κοίτα αν δεν θες να είσαι καθόλου σπίτι σου και είσαι από αυτούς που είναι όλη μέρα γραφείο μέχρι την μαύρη νύχτα ακόμα και όταν δεν συντρέχουν λόγοι, τότε δεν σου φταίει καμία τηλεργασία, σου φταίει κάτι άλλο που καλό είναι να το λύσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s