Έγγαμος βίος

on

Δες εδώ θεματάκι που πιάνω σήμερα. Ζουμερό και λαχταριστό. Βλέπω και εσένα που χασμουριέσαι και λες ας προσπεράσω, δεν με αφορά. Μη νομίζεις όμως ότι απέχεις και πολύ από τους υπόλοιπους. Απλά ίσως δεν σου έτυχε ή απλά δεν τα πας καλά με τους τύπους αλλά η ουσία είναι μια.

Υπάρχει άραγε κάποιος ανάμεσα μας που θέλει να ζει μόνος του για πάντα και γουστάρει να επιστρέφει σε άδειο σπίτι; Yπάρχει κάποιος που δεν θέλει τον έρωτα στην ζωή του; Θα μου πεις και πού κολλάνε αυτά με τον γάμο. Ο γάμος μαντάμ δεν σκοτώνει τον έρωτα; Δεν είμαι σίγουρη ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για φιλοσοφικές κουβέντες πάνω στις ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις. Μπορώ όμως να μιλήσω από την δική μου εμπειρία που μου προσφέρουν τα κάποια χρόνια που βρίσκομαι στην ζωή. Όχι δεν υπήρξα ποτέ αυτή που ονειρευόταν την μαγική στιγμή που θα ντυθεί νυφούλα. Και ναι, οι κοινότυπες γαμήλιες εικόνες που επαναλαμβάνονται σε κάθε τελετή σαν καρικατούρες όπως η κοπή αγκαζέ της τούρτας, τα ποτήρια με τις σαμπάνιες και το πέταγμα της ανθοδέσμης, μου φαίνονταν πάντα γραφικά και ολίγον κακόγουστα. Παρόλ’ αυτά αναγνωρίζω σε όλους το δικαίωμα αυτή την στιγμή να την ζουν και να την ευχαριστιούνται όπως τους αρέσει και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν όλα τα προαναφερθέντα τότε μεγειά τους με χαρά τους.

Από την άλλη άλλο είναι το πάρτι του γάμου που όλοι γιορτάζουν, γλεντάνε και είναι χαρούμενοι και άλλο το μετά. Και το μετά έχει την στυγνή και ισοπεδωτική καθημερινότητα που δεν σου χαρίζεται. Και για το μετά αλλά και για το πριν, το όσο θα κρατήσει η σχέση δηλαδή μέχρι τον γάμο, πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να υπάρχει η εξής μια συνθήκη: να τα έχεις βρει καλά με τον εαυτό σου, να πατάς στα πόδια σου, να μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου παρέα, να μην έχεις απωθημένα έτσι ώστε να μπορείς να συνυπάρξεις και με τον άλλον. Για αυτό και συχνά οι σχέσεις που προκύπτουν σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο ουσιώδεις και σταθερές, γιατί έχει επέλθει η συνειδητοποίηση. Πριν λοιπόν σχετιστείς με τον άλλον και πριν πας να του προσάψεις το οτιδήποτε, κοιτάξου στον καθρέφτη και κάνε την αυτοκριτική σου.

Αν με ρωτήσεις εμένα προσωπικά και ποια η διαφορά του να ζεις με κάποιον με το να ζεις σε καθεστώς γάμου θα σου απαντήσω με το χέρι στην καρδιά πως μπορεί στην ουσία η καθημερινότητα να είναι η ίδια αλλά το φίλινγκ δεν είναι καθόλου ίδιο. Μπορεί να είμαι εγώ και το δικό μου μυαλό αλλά είναι σαν η βέρα στο δάχτυλο να λειτουργεί κάπως. Για μένα είναι το σύμβολο μιας υπόσχεσης που δώσαμε ο ένας στον άλλον, να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να διατηρείται η σχέση μας υγιής και να μας δίνει χαρά. Και αυτό ναι θέλει πολλή προσπάθεια και όχι δεν είναι κάτι εύκολο και απλό. Και επειδή δεν είναι κάτι εύκολο και απλό, βασική προϋπόθεση είναι να έχεις βαθιά αισθήματα για τον άλλον. Θα μου πεις, ώπα κουκλίτσα μου θες βέρα για να τα αισθανθείς αυτά; Θα σου πω ναι τηνε θέλω, την φοράω και την τιμάω.

Φίλες και φίλες, μην τον φοβάστε τον έγγαμο βίο. Περισσότερο θα έπρεπε να φοβόμαστε τους δαίμονές μας και τα θέματά με τον εαυτό μας παρά τους άλλους. Και ο γάμος τι είναι; H υπόσχεση μιας κοινής ζωής και ένα πάρτι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να την εγκαινιάσουμε.

Αυτό το Σάββατο παντρεύονται ο Χρήστος με την Μαρία. Θα μου πεις ποιοί είναι αυτοί. Θα σου πω δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι υπάρχει πάντα μια στιγμή που συντονίζεται το σύμπαν. Που τα πράγματα κυλάνε ομαλά, χωρίς περιττές αγωνίες, δράμα και στρατηγικές του κώλου, τύπου να στείλω τώρα ή μεθαύριο για να το παίξω μούρη. Που η σχέση προχωράει και κυλάει όμορφα και φτάνει η στιγμή που θες να την επισημοποιήσεις, ειδικά αν είσαι κοντά στα δεύτερα άντα που έχεις γράψει τα χιλιόμετρα σου και ξέρεις τι θες δια της ατόπου και όχι μόνο και μπορείς να καταλάβεις πολύ πιο γρήγορα και ξεκάθαρα τι τρέχει.

Καλα στέφανα, καλές υπογραφές, καλές συμβιώσεις και αγάπη πάνω απ’ όλα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s