Σκυλιά και παιδιά

Αφορμή για αυτό το κείμενο είναι το γνωστό περιστατικό με το ροντβάιλερ που κατασπάραξε ένα μωρό. Μια τραγική είδηση που με τη δύναμη και την ταχύτητα των σόσιαλ μίντια έχει σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον από χθες.

Κάτω από τα σχετικά ποσταρίσματα έχουμε διαβάσει το μακρύ, το κοντό και το μεσαίο του καθένα που θέλει να πετάξει την πενιά του και να πει τη γνώμη του. Και ναι ξέρω δημοκρατία έχουμε και φυσικά ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται. Αυτό που έχουμε επίσης όμως είναι και τεράστια έλλειψη παιδείας πάνω στο θέμα των ζώων και στην συγκεκριμένη των σκύλων.

Πριν σκεφτείς άσε μας κουκλίτσα μου που είσαι και ειδική επί των σκύλων, να πω το εξής και το έχω πει χιλιάδες φορές. Πριν μπει στην ζωή μου ο Μπιλάρας και λίγο νωρίτερα ο Αρτούρος, δεν είχα ιδέα από σκυλιά. Τα έβρισκα από αδιάφορα ως συμπαθητικά και μια τεράστια ευθύνη που νόμιζα δεν μπορούσα να φορτωθώ. Μέχρι που για λόγους που δεν είναι της παρούσης απέκτησα τον Μπιλάρα, τον δικό μου, ολόδικο μου σκύλο. Πρόσεχε, όχι τον Αρτούρο που φιλοξενούσαμε τα ΣΚ, την ευθύνη του οποίου είχαν οι γονείς του Παναγιώτη, αλλά όταν εγώ ήμουν η αποκλειστική υπεύθυνη να φροντίζω τον δικό μου σκύλο. Και έπεσα στα βαθιά, αποφασίζοντας να κάνω την καλή πράξη και να πάρω από τα αζήτητα τον Μπιλάρα, έναν εξαιρετικά ταλαιπωρημένο σκύλο που τον είχαν επιστρέψει ήδη 2 φορές. Με την άγνοια που είχα τότε, φυσικά και δεν ήξερα τι με περίμενε. Και το έριξα στην σκληρή μελέτη. Δαπάνησα άπειρες ώρες να διαβάζω, να βλέπω βιντεάκια και να μαθαίνω για την συμπεριφορά και την εκπαίδευση των σκύλων. Και έκανα τραγικά λάθη. Μέχρι που αποφάσισα να ζητήσω τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή. Όλο αυτό το λέω γιατί αν πιστεύει κανείς ότι το να έχεις ένα σκύλο είναι κάτι απλό και χαριτωμένο, καλύτερα να αγοράσει ένα λούτρινο. Πρόκειται για μια ζωή, για ένα πλάσμα που δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος (χαλόου) και άρα πρέπει να κάτσεις και να ξεστραβωθείς. Και κάπου εκεί θα διαπιστώσεις πως τα σκυλιά και τα παιδιά έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Αμφότερα χρειάζονται άπειρη αγάπη , φροντίδα, πρόγραμμα και πειθαρχία.

Αποκτώντας έναν σκύλο σημαίνει αυτόματα πως θα δαπανήσεις άπειρες ώρες μαθαίνοντας του τις βασικές εντολές. Θα πρέπει απαραιτήτως να τον βγάζεις τουλάχιστον 2 βόλτες την ημέρα, μεγάλες όχι ξεπέταγμα, για να εκτονώνει την ενέργεια του και αν επιλέξεις κουτάβι θα πρέπει να το βγάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μάθει να τα κάνει έξω και όχι μέσα στο σπίτι. Όλο αυτό θα χρειαστεί άπειρη υπομονή και χρόνο. Κανένα σκυλί δεν είναι επιθετικό από τη φύση του αλλά μπορεί εύκολα να αποκτήσει περίεργη συμπεριφορά όταν ο ιδιοκτήτης του δεν ασχολείται σωστά μαζί του. Ο σκύλος είναι ένα κοινωνικό ζώο που λατρεύει μέχρι θανάτου το αφεντικό του. Αυτό σημαίνει πως θέλει να είναι κοντά του συνέχεια. Αν έχεις σκοπό να πάρεις σκύλο φύλακα, καλύτερα να αγοράσεις συναγερμό. Αν σιχαίνεσαι τις τρίχες ή τα σάλια του καλύτερα να πάρεις ένα λούτρινο. Η βεράντα, η πυλωτή και η ταράτσα δεν μπορούν να είναι ο μόνιμος χώρος που ζει. Το σκυλί σου θα πρέπει να το κοινωνικοποιήσεις, να το βγάζεις βόλτα, να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και σκυλιά. Θα πρέπει εσύ να του μάθεις ποια είναι τα όρια του. Και αν νιώθεις ότι πελαγώνεις ή ότι δεν μπορείς να το χειριστείς, καλό είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει και τους δυο σας να αλληλοκαταλαβαινόσαστε και να συνυπάρχετε αρμονικά.

Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι δεν κάνουν όλα τα σκυλιά για όλους. Λυπάμαι αλλά δεν μπορείς να αποκτήσεις έναν τεράστιο σκύλο, γεμάτο ενέργεια όταν η καθημερινότητά σου δεν σου επιτρέπει να τον έχεις έξω κάποιες ώρες για την βόλτα του . Κάθε ράτσα έχει τα χαρακτηριστικά της και καλό θα είναι να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει πιο πολύ με εσένα και το lifestyle σου. Το ίδιο ισχύει και για τα κοπράκια ή τα αδέσποτα. Όταν θα πας να διαλέξεις σε ένα καταφύγιο, καλό θα είναι να ρωτήσεις κάποιες βασικές πληροφορίες. Κάποια μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά με γάτες ή με άλλα σκυλιά και εσύ να έχεις. Εδώ για παράδειγμα για να υιοθετήσεις ζώο περνάς από ολόκληρη συνέντευξη γιατί ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αυτό που προέχει είναι ο σκύλος να βρει ένα μόνιμο και σωστό σπίτι. Αν έχεις αποκτήσει τον σκύλο πριν την έλευση ενός παιδιού στην οικογένεια, θα χρειαστεί και τότε να ασχοληθείς αρκετά για να προετοιμάσεις το έδαφος. Δεν μπορείς ξαφνικά να το πετάξεις στην βεράντα και να το γράψεις στα παλιά σου υποδήματα ενώ μέχρι τότε ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο σπίτι. Αντίστοιχα, θα πρέπει και το παιδί από νωρίς να μάθει ότι ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι για να του συμπεριφέρεται άγρια, τραβώντας του την ουρά και κοπανώντας τον.

Οι σκύλοι πρέπει να είναι μέλη της οικογένειας και όχι διακοσμητικά αντικείμενα. Πρόκειται για ζωές, έχουν συναισθήματα (ναι δεν είναι λούτρινα), δρουν και αντιδρούν ανάλογα με τα ερεθίσματα που θα τους δώσεις. Και αν όλο αυτό σου ακούγεται βουνό, η αγάπη που θα σου δώσουν πίσω είναι η πιο αγνή, ανιδιοτελής και ειλικρινής αγάπη που θα γνωρίσεις. Θα είναι πάντα κοντά σου χωρίς να περιμένουν τίποτα από εσένα, θα έχουν πάντα μια μαγική ιδιότητα να σε ψυχανεμίζονται και θα λειτουργούν σαν το καλύτερο ηρεμιστικό όταν δε θα είσαι καλά. Πλέον, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον Μπιλάρα και το σπίτι μου χωρίς σκύλο. Τα σκυλιά είναι μια ευλογία στη ζωή μας, οι πιο πιστοί μας φίλοι, οι φύλακες άγγελοι μας. Αποκτήστε υπεύθυνα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s