Περί γυναικείας φιλίας και ποια είδη πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου

Αν διαβάζοντας αυτόν τον τίτλο φαντασιώνεσαι γυναίκες να μαλλιοτραβιούνται (πιθανά βουτηγμένες στην λάσπη με ελαφριά περιβολή) είσαι σε λάθος λινκ. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή πως πιστεύω ότι η γυναικεία φιλία όταν είναι αληθινή είναι δυνατή, ατρόμητη και αθάνατη. Ανήκω στις τυχερές που πάντα από μικρή είχα καλές και στενές φίλες. Λίγες μεν, πολύ καλές δε. Ίσως και εκεί να κρύβεται και όλο το μυστικό της επιτυχίας καθότι από μικρή ήμουν εκλεκτική (ευγενικά), δύσκολη (πιθανά) στις φιλικές μου σχέσεις. Δεν ανοιγόμουν εύκολα στον καθένα, δεν έκανα ποτέ παρέα απλά για να μην είμαι μόνη μου ή για να είμαι ενταγμένη σε μια ομάδα αλλά επέλεγα πάντα να συναναστρέφομαι με άτομα που μου άρεσαν, που με έκαναν να νιώθω ωραία και σε αυτά τα άτομα πάντα ήμουν ανοιχτό βιβλίο.

Στη ζωή μου λοιπόν έχω την τύχη και την ευλογία να έχω πολύ καλές φίλες. Από την κολλητή μου, που την ξέρω μια ζωή μέχρι φίλες που μπήκαν στη ζωή μου αργότερα με τα χρόνια. Γιατί ναι μεν μεγαλώνοντας υπάρχει μια μεγαλύτερη δυσκολία να κάνουμε φίλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ανέφικτο να γνωρίσεις ανθρώπους με τους οποίους θα δεθείς πολύ σε μετέπειτα φάση της ζωής σου.

Για κάποιο λόγο, πολλοί πιστεύουν πως τα κορίτσια μεταξύ τους καταβάθος θέλουν να φάει η μια την άλλη και δεν μπορούν να είναι πραγματικές φίλες. Προσωπικά η ζωή με έχει μάθει πως ανταγωνισμός υπάρχει και στις αντρικές φιλίες. Άλλωστε το ποιος την έχει μεγαλύτερη είναι δική τους αποκλειστικότητα. Πιστεύω βαθιά πως οι σχέσεις που κάνουμε με τους ανθρώπους επηρεάζονται πολύ από το πώς είμαστε εμείς με τον εαυτό μας. Αν για παράδειγμα έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλυτα θέματα, πιθανότατα να βγάλουμε πολλά κόμπλεξ και προς τους άλλους. Γι΄αυτό μια ματιά στον καθρέφτη με ειλικρίνεια και θάρρος είναι πάντα χρήσιμη.

Αλλά ας επιστρέψω στο θέμα μου και ας αναλύσουμε τα είδη φίλης που πρέπει στο διάβα μας να μας χτυπάνε καμπανάκι, συναγερμό, να αναβοσβήνουν κόκκινο λαμπάκι και κοινώς να μας κάνουν να απομακρυνόμαστε με συνοπτικές διαδικασίες γιατί η ζωή είναι μικρή και σιγά μην κάτσουμε να ασχοληθούμε με την κάθε κομπλέξω.

Η φίλη αντιγραφή

Συναντάται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες που δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως η προσωπικότητα και το στυλ μας. Είναι η φίλη που θα κάνει ότι κάνεις, θα αγοράζει παρόμοια πράγματα με εσένα, θα ντύνεται και θα βάφεται όπως εσύ και η φίλη που ποτέ δεν έχει δική της άποψη και αν πας να την περιγράψεις σε κάποιον μάλλον θα μείνεις χωρίς λόγια και όχι για καλό λόγο. Μην κολακεύεσαι ότι είσαι γαμάτη και προσπαθεί να αντιγράψει την μοναδικότητά σου, κάνε καλύτερα παρέα με τον καθρέφτη σου. Θες δίπλα σου μια φίλη αυθεντική, με άποψη και προσωπικότητα που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερη και να πας μπροστά και όχι να βαυκαλίζεσαι. Άσε που μια τέτοια φιλία είναι πολύ βαρετή.

Η φίλη στα λεγα και άκου να σου πω εγώ

Εννοείται πως με τους φίλους μας συζητάμε τα εσώψυχά μας και αποζητάμε τις συμβουλές τους γιατί θεωρητικά μας αγαπάνε, μας νοιάζονται και μας ξέρουν καλά. Έλα όμως που υπάρχει και αυτό το είδος της επίδοξης ψυχολόγου ή εισαγγελέα που κουνάει το δάχτυλο της και δίνει εντολές και συμβουλές (τα έχει μπερδέψει λίγο). Έχει άποψη για τα πάντα, συνήθως απόλυτη και είναι καταπέλτης. Έχει σοβαρό πρόβλημα στο να ακούει αλλά είναι αστέρι στο να δίνει λόγους και να κάνει κήρυγμα. Όχι, απομακρύνσου. Βρωμάει τοξικότητα από το χιλιόμετρο και στην τελική αν θες να φας τα μούτρα σου γούστο και καπελαδούρα σου και δικός σου είναι λογαριασμός.

Η φίλη είμαι καλύτερη από όλους

Κυκλοφορεί με αέρα, σινάμενη, κουνάμενη, φοβερό θηλυκό σου λέει, ασυμβίβαστη και δεν βάζει και νερό στο κρασί της. Εννοείται είναι τέλεια και σε παρακαλώ κουκλίτσα μου δεν θα πέσει σε κανένα χαμηλό επίπεδο και σνομπάρει ότι περνάει δίπλα της. Ας όψεται, κάποια στιγμή η ζωή θα την προσγειώσει ανώμαλα. Γουστάρει τρελά να υποτιμά τους άλλους, ακόμα και εσένα την κολλητή της γιατί προφανώς είναι ο ορισμός της ανασφάλειας και αυτό την κάνει να νιώθει ωραία. Παράτα την την ντίβα της τρύπιας κάλτσας και άστην να τρέχει με το καλάμι της μέχρι να γκρεμοτσακιστεί.

Η φίλη κρυψίνους

Είστε μαζί στην σχολή και μονίμως λέει πως είναι αδιάβαστη και δεν έχει σημειώσεις αλλά γράφει 10. Δεν μιλάει ποτέ για τα πλάνα της, για εκείνη τη συνέντευξη για δουλειά, για την νέα της σχέση γιατί τι να πει κανείς, φοβάται το μάτι, την γλωσσοφαγιά, ίσως και την σκιά της. Εσύ βέβαια έχεις αραδιάσει τα εσώψυχα σου και πάντα μένεις παγωτό όταν ανακαλύπτεις κάτι σουπερ σημαντικό στην ζωή της που ω τι έκπληξη δεν σου έχει πει. Όχι, φύγε. Η φιλία είναι ένα αμοιβαίο πάρε δώσε. Αν δεν σε εμπιστεύεται τότε τι φίλες είστε.

Η φίλη ασφυξία

Κάνετε κολλητή παρέα, είστε τρελό δίδυμο, διακοπές μαζί, σαββατόβραδα μπαρότσαρκες μέχρι που κάνεις το θανάσιμο λάθος. Γνωρίζεις κάποια φίλη αλλού, στην δουλειά σου πιθανά ή ακόμα χειρότερα για να την οδηγήσεις μια ώρα αρχύτερα στο τρελάδικο, γνωρίζεις αγόρι και ερωτεύεσαι σφόδρα. Η φίλη παθαίνει κοκομπλόκο, χάνει την αποκλειστικότητα και στραβώνει με το άλλο άτομο σε βαθμό που λες θα γυρίσει ο Κοκκινόπουλος και άλλο επεισόδιο Κόκκινο κύκλο. Φίλη μου κανείς δεν είναι κανενός, παρά ανήκουμε μόνο στον εαυτό μας. Εννοείται πως δεν κλάνουμε τους φίλους για το πρώτο γκομενέτο που θα μας τύχει στον δρόμο μας αλλά σιγά που θα αφιερώνεις και όλο σου τον χρόνο σε ένα άτομο. Στη ζωή προχωράμε, εξελισσόμαστε και αν η φίλη σου δεν μπορεί αυτό να το καταλάβει καλύτερα να την αφήσεις στη μιζέρια της.

Η φίλη τσουλάκι ή τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου πάλι

Αντιλαμβάνεσαι πως τώρα μπαίνουμε σε προχωρημένη πίστα. Είναι αυτή που θα φλερτάρει απροκάλυπτα κάποιον που θα της γνωρίσεις ως νέο σου αμόρε ή αυτόν για τον οποίο θα εκδηλώσεις ενδιαφέρον. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με τον ορισμό της ανασφάλειας και του κόμπλεξ για αυτό και εδώ φίλη μου ρίχνουμε ένα χ τιτανοτεράστιο και απομακρυνόμεθα με ελαφρά πηδηματάκια. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα αγόρια μας για τις φίλες μας είναι αόρατα. Δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν είναι σαν τα πρώτα μας ξαδέρφια, αιμομιξία. Και μην μου πείτε για έρωτες και αισθήματα ανεξέλεγκτα γιατί μεγάλοι άνθρωποι είμαστε και ξέρουμε πως αυτά είναι βλακείες. Να βάζουμε και τη λογική μας καμιά φορά μπροστά αδέρφια.

Η φίλη παρτάκιας

Κοίτα να δεις τώρα, αυτό το είδος ενδιαφέρεται μόνο για ποτάρες, παρτάρες, διακοπάρες, όλα τέλεια και ωραία. Σε παρακαλώ μη φορτώνεις αυτό το κορίτσι με προβλήματα γιατί αρχικά χέστηκε, αφετέρου την κουράζεις. Στο μεταξύ ξέρω και ξέρεις πως η ζωή είναι τίγκα στο πρόβλημα, θες θέματα υγείας, θέματα οικονομικά, θέματα αισθηματικά, γενικώς πολλά τα προβλήματα και βλέπεις πως κάθε φορά που πας να τα συζητήσεις με αυτήν την φίλη σου υπάρχουν δύο εκδεχόμενα: α. έχει πάντα ένα πρόβλημα δικό της να πει και δεν ακούει ποτέ το ποταπό δικό σου β. είτε μιλάς στον τοίχο είτε σε αυτήν είναι το ίδιο και το αυτό, μη σου πω ότι μπορεί να σου πετάξει και καμιά ατάκα άσχετη εκεί που της μιλάς για άλλο θέμα και να σε στείλει αδιάβαστη. Κοινώς, αυτή η φίλη δεν το χει πολύ με τη ενσυναίσθηση ή δεν ξέρω τι πρόβλημα έχει το λειτουργικό της για αυτό άστο καλύτερα και μην ασχολείσαι.

Η φίλη φίδι

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα είδος που θα ευδοκιμεί στους αιώνες των αιώνων. Η φίλη αυτή αντιλαμβάνεσαι δεν είναι φίλη γιατί μπορεί να σε ζηλεύει, να σε κακολογεί πίσω από την πλάτη σου και διπλωματικά πάντα να σου σκάβει τον λάκο γιατί απώτερος σκοπός της είναι να φανεί πάντα η δική της γαματοσύνη άλλο που είναι κλινική περίπτωση. Εδώ τα λόγια είναι περιττά και οι αναλύσεις περισσεύουν . Εννοείται πως εξαφανίζεσαι καθώς προτεραιότητα σου είναι πάντα η δική σου ψυχική υγεία.

Αυτά είναι τα είδη φίλης (ο θεός να την κάνει) που μου έρχονται πρόχειρα και πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία. Ίσως εσύ να έχεις στο βιογραφικό σου και άλλα ή ίσως κάποια να λειτουργούν συνδυαστικά. Μια πραγματική φίλη μας αγαπάει αληθινά και ανιδιοτελώς. Χαίρεται αυθεντικά με την χαρά και την πρόοδο μας, είναι περήφανη για εμάς και βράχος στα δύσκολα. Μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, μαζί προχωράμε μπροστά και εξελισσόμαστε και μας βρίζει κατάμουτρα λέγοντας μας πάντα την αλήθεια ενώ πίσω από την πλάτη μας μιλάει για εμάς θετικά. Δεν θα είναι πολλές οι καλές και αληθινές φίλες στη ζωή μας αλλά μαζί τους θα έχουμε να λέμε πάντα τις καλύτερες ιστορίες από μοναδικές στιγμές που έχουμε μοιραστεί. Γιατί στην τελική οι φίλες μας είναι η οικογένεια που εμείς έχουμε επιλέξει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s