Η δύναμη της επιλογής!

on

Αν νόμιζες πως γλύτωσες από εμένα και τις αμπελοφιλοσοφίες μου, ήρθα για να σου θυμίσω πως είμαι εδώ. Και μπορεί να σώπασα για αρκετό καιρό (βασικά για όλο σχεδόν το καλοκαίρι) αλλά τώρα που το φθινόπωρο μας χτυπάει την πόρτα και η νέα σεζόν ξεκινά, να μαι και εγώ και έχω να σου πω πολλά.

Αυτό ήταν ένα παράξενο καλοκαίρι, τουλάχιστον για εμένα. Διακοπές μηδέν, μπάνια μηδέν (για δεύτερο καλοκαίρι στην σειρά), παγωτά αρκετά γιατί δεν είμαστε τίποτα ξενέρωτες που τρώμε μαρούλια. Και αν με διαβάζεις θα θυμάσαι ίσως πως το περσινό καλοκαίρι μου είχε μια μετακόμιση και αρκετό τρέξιμο αλλά ήταν ένα καλοκαίρι σαν αυτά που ξέρουμε όλοι, ζεστό, ηλιόλουστο, τόσο κανονικό για τα δικά μας δεδομένα που είχε αλλάξει χρώμα η χώρα και από πράσινη είχε μετατραπεί σε πορτοκαλοκαφέ αφού η έλλειψη βροχής είχε ξεράνει τα πάντα. Ποντάροντας στην κλιματική αλλαγή περιμέναμε και το φετινό καλοκαίρι να είναι έτσι αλλά φευ…Το καλοκαίρι που τελειώνει στην Γηραιά Αλβιώνα ήταν όπως πρέπει, γκρι βρετανικό με πολλές βροχές και αρκετές αναλαμπές ζέστης που πίστεψε με δεν την θες εδώ καθώς δεν υπάρχει καμιά υποδομή να την αντιμετωπίσει, κοινώς ξεχνάς το ερκοντίσιο και στην καλύτερη μπορείς να ελπίζεις σε κανα ανεμιστήρα της συμφοράς.

Το θέμα μου όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα μου είναι ότι έχοντας μιλήσει με φίλους και γνωστούς διαπίστωσα πως αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν μόνο για μένα δύσκολο και περίεργο. Δεν ξέρω τι αστρολογική συγκυρία υπήρξε ( ή μάλλον ξέρω αλλά επέλεξα να το παίξω κουλ και να την αγνοήσω) αλλά τα πράγματα ήταν κάπως. Αν είσαι Κριός του δευτέρου δεκαημέρου σε παρακαλώ εμφανίσου και μίλα…είμαι μόνο εγώ ή να στείλω αγωνιστικούς χαιρετισμούς και σε εσένα; Aυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει κανείς και τις περίεργες καταστάσεις υπάρχει πάντα κάτι που του δίνει τον τελικό λόγο και την δύναμη και αυτό είναι το πώς θα αποφασίσει να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις και ποιο θα είναι το attitude (που έλεγε και η γιαγιά μου) που θα έχει.

Κοινώς, δεν υπάρχει τίποτα πιο ντεκαβλέ από την μιζέρια, την κλάψα και αυτόν που για τα πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ ο ίδιος. Δεν φταίει ποτέ η δουλειά αλλά εσύ που επιμένεις να είσαι σε αυτήν. Και όχι η κρίση δεν είναι δικαιολογία γιατί ακόμα και αν νιώθεις πως δεν έχεις επιλογή τότε δες τι μπορείς να κάνεις για να την παλέψεις και να σταματήσεις να γκρινιάζεις. Δεν φταίει ποτέ ο σύντροφος σου μόνο αλλά σκέψου λίγο εσύ γιατί είσαι μαζί του εφόσον δεν είναι αυτό που θες και νιώθεις εγκλωβισμένος. Δεν φταίνε ποτέ μόνο οι γονείς σου και ο τοξικός περίγυρος γιατί ακόμα και αν έχουν τα θέματά τους και σου έχουν δημιουργήσει ψυχολογικά δες τι μπορείς να κάνεις για να απεγκλωβιστείς και να τα αντιμετωπίσεις. Μην περιμένεις να αλλάξει κάτι αν βασίζεσαι στο χαρτζιλίκι του μπαμπά και δεν αποφασίζεις να κόψεις τον ομφάλιο λώρο και να πατήσεις στα πόδια σου. Δεν φταίνε οι φίλοι σου και ο κύκλος σου αλλά εσύ που δεν τολμάς να κάνεις τις εκκαθαρίσεις που χρειάζονται και νιώθεις την ανάγκη να είσαι σαν την κρέμα γάλακτος Νουνού που πάει με όλα. Δεν φταίει ο θυροειδής και το άγχος για τα περιττά κιλά που έχεις και δεν μπορείς να κάνεις βήμα αλλά εσύ που επιλέγεις να τρως σαβούρα και να λιώνεις στον καναπέ ή να παίρνεις το αυτοκίνητο για να πας και στο περίπτερο. Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Φαντάζομαι πιάνεις το νόημα. Και φυσικά όλο αυτό χρειάζεται κάποια αποφασιστικότητα και δύναμη διότι κάθε επιλογή έρχεται με τις συνέπειες της και ενδεχομένως και πιθανό ξεβόλεμα.

Δεν υπάρχει όμως τίποτα πιο απελευθερωτικό από τη συνειδητοποίηση πως η ζωή σου είναι εντελώς στα χέρια σου και έχεις τη δύναμη να την κατευθύνεις προς τα εκεί που θέλεις και προς τα εκεί που εσύ νιώθεις καλά. Όλα τ’ άλλα είναι φθηνές δικαιολογίες που ίσως σε κάνουν πρόσκαιρα να νιώθεις καλά και να δικαιολογείς την μαυρίλα σου. Η θεία Βασιλική είπε και ελάλησε. Αν λοιπόν δυσκολεύτηκες και εσύ αυτό το καλοκαίρι έχω να σου πω ότι δεν πτοούμαστε κουφάλα νεκροθάφτη και το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα είναι στο χέρι μας και μόνο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s