Γεύση Ελλάδας

Χθες προβλήθηκε το επεισόδιο του τελικού του αγγλικού master chef. Ανάμεσα στις 3 φιναλίστ, μια Ελληνίδα. Η κυρία Ειρήνη από την Κρήτη, συνταξιούχος τραπεζικός που τα περισσότερα χρόνια της τα έχει ζήσει στην Αγγλία, κατάφερε να ξεχωρίσει μαγειρεύοντας πιάτα εμπνευσμένα από το νησί και την χώρα της. Στα πιάτα της σε κάθε επεισόδιο, μύριζες Ελλάδα αφού επέλεγε παραδοσικά υλικά για να φτιάξει ευφάνταστες συνταγές. Στον χθεσινό τελικό μάλιστα, στο κυρίως πιάτο που ετοίμασε, παρουσίασε και τον τραχανά, για να αναφωνήσουν οι δύο Άγγλοι κριτές πως ο trahanas (τραχάνας) ήταν divine.

Aυτό που όμως ξεχώριζε την Ειρήνη, δεν ήταν τα φανταστικά πιάτα της αλλά ότι ένιωθες ως θεατής που την έβλεπες πως μαγειρεύει με την καρδιά της. Στο εισαγωγικό βίντεο που είχε ετοιμάσει για το επεισόδιο του τελικού η αγγλική παραγωγή, είδαμε όλοι το πως ξεκίνησε η αγάπη της για την κουζίνα, όντας μικρή στην Κρήτη, στην οικογένεια της που ήταν αγρότες και παρήγαγαν το φαγητό τους. Η Ειρήνη έμαθε τα μυστικά της κουζίνας δίπλα στην γιαγιά της που μαγείρευε μόνιμα για 20 άτομα και μυήθηκε στον μαγικό κόσμο των συνταγών και των γεύσεων. Το βίντεο προχωράει και βλέπουμε την Ειρήνη με την δική της πια οικογένεια να κάθονται σε ένα μεγάλο τραπέζι και αυτή να τους σερβίρει τα πιάτα που έχει ετοιμάσει με μεράκι και αγάπη.

Η ταύτιση που ένιωσα βλέποντας αυτές τις εικόνες αλλά και παρακολουθώντας κάποια από τα επεισόδια που την έβλεπα σε δράση ήταν σχεδόν συγκινητική. Αμέσως ταξίδεψα στην αυλή της γιαγιάς μου στην Κύπρο που τα καλοκαίρια από το πουθενά και για πλάκα μαζευόμασταν 20 άτομα και πάντα υπήρχε χώρος για όλους, ΄΄κεραστικά” για τον καφέ και ένα τεράστιο τραπέζι σαν μια πελώρια αγκαλιά. Η γιαγιά η μαμά και οι θείες μου σαν τις μέλισσες σε άψογο συντονισμό φρόντιζαν όλοι να φάνε και να πιούνε. Θυμήθηκα και την άλλη αυλή στο Αϊ Γιάννη στην Μονεμβάσια που η θεία Ελένη ετοίμαζε μια τεράστια πιατέλα χωριάτικη σαλάτα, τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες και τα δικά της ανεπανάληπτα παξιμάδια και χορταίναμε μικροί, μεγάλοι την πείνα μας που θέριευε το καλοκαίρι από τον ήλιο και την θάλασσα. Αβάρετα και ακούραστα ετοίμαζε τα πιο απλά φαγητά που στα μάτια μας ήταν λουκούλεια γεύματα. Και στην συνέχεια ταξίδεψα μέχρι τις Σπέτσες που τα καλοκαίρια που μαζευόμαστε όλοι, η πεθερά μου ετοιμάζει φαγητό για όλους σαν να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Μπορεί να έχουμε ένα σωρό ελαττώματα σαν φυλή, αλλά τα ελληνικά τραπέζια και το ελληνικό φαγητό δεν συγκρίνονται με τίποτα. Το πως από το τίποτα, με ελάχιστα απλά υλικά φτιάχνουμε θεσπέσια πιάτα, το πως ανοίγουμε τις αγκαλιές μας και γεμίζουν οι αυλές τα καλοκαίρια. Η Ειρήνη σε κάθε επεισόδιο έλεγε πως μαγειρεύει με την καρδιά και αυτήν δίνει απλόχερα με κάθε της πιάτο. Κατά την γνώμη μου αυτή ήταν και η διαφορά με τις συμπαίκτριες της που ήταν τεχνικά άψογες. Δυο μάτια ζεστά και μια καρδιά τεράστια, κάτι από αυτό που λέμε χρόνια περήφανα ελληνική φιλοξενία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s