Οι γυναίκες της αγγλικής τηλεόρασης

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω ένα κείμενο για την αγγλική τηλεόραση το οποίο και συνεχώς αναβάλλω. Έχω πει πολλές φορές ότι αν θες να πιάσεις τον παλμό μιας χώρας και να καταλάβεις τι παίζει σε αυτήν, μπορείς να κάνεις δύο απλά πράγματα: 1. Να πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και 2. Να ανοίξεις και να παρακολουθήσεις τηλεόραση.

Σε αυτό το ποστ δεν θα γράψω όλα όσα έχω παρατηρήσει βλέποντας αγγλική τιβι τα τελευταία χρόνια, τα οποία πίστεψέ με είναι πάρα πολλά, αλλά θα σταθώ σε μια μόνο παρατήρηση. Στις γυναίκες της αγγλικής τιβι, σε όσες παρουσιάζουν εκπομπές και στις έντονες διαφορές σε σχέση με την δική μας τηλεόραση και όσα έχουμε χρόνια συνηθίσει σε αυτήν.

Θυμάμαι τις πρώτες μέρες να ανοίγω την τηλεόραση και να ψάχνω να βρω σε αυτήν τα αντίστοιχα γνώριμα που ήξερα από την δική μας. Ποιός να είναι άραγε ο αντίστοιχος Γιώργος Παπαδάκης, ποια η Ελένη Μενεγάκη και ποια η σιδηρά κυρία του αγγλικού δελτίου ειδήσεων; Έψαχνα, έκανα δαιμονισμένο ζάπινγκ για να καταλήξω πολύ γρήγορα πως δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Αν νομίζεις ότι ανοίγοντας την αγγλική τηλεόραση θα πέσεις πάνω σε ενημερωτικές εκπομπές που βουλευτές πλακώνονται μεταξύ τους, πάνελ ανθυποσελέμπριτι ξεκατινιάζονται και πλαστικές ξανθιές καλλονές είναι κεντρικές απατάσαι και τζάμπα περιμένεις. Όχι, μη νομίζεις καθόλου πως όλες οι εκπομπές είναι ντοκιμαντέρ τύπου planet earth και ναι και εδώ υπάρχει τρασίλα αλλά είναι εντελώς διαφορετική από την δική μας.

Για να επανέλθω όμως στις γυναίκες της αγγλικής τιβι και στα όσα κουφά και διαφορετικά για τον μέσο Έλληνα θεατή συμβαίνουν εδώ, να πω ότι οι κυρίες της αγγλικής τιβι είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ άνθρωποι. Έχουν ρυτίδες, πολλές είναι άνω των 50, έχουν περιττά κιλά, κάποιες είναι γκέι, έχουν σωματικές αναπηρίες, είναι μουσουλμάνες και φοράνε μαντίλες, κοινώς αποτελούν ένα ικανοποιητικό δείγμα των γυναικών εκεί έξω.

Και ιδού ορισμένα παραδείγματα:

Fatima Manji, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Channel 4 (ναι είναι μουσουλμάνα και ναι φοράει τη μαντήλα της)

Sandi Toksvig, παρουσιάστρια δημοφιλών εκπομπών όπως του British bake off που εδώ κάθε χρόνο κάνει πάταγο. Ναι είναι μεγάλη, είναι παχουλή και ωχ τι σοκαριστικό είναι και ομοφυλόφιλη και μιλάει ανοιχτά για αυτό.

Ruth Langsford, παρουσιάστρια δημοφιλών εκπομπών όπως το Loose Women. Τις έχει τις ρυτίδες της όσο να πεις και καλά κάνει.

Lucy Martin, παρουσιάστρια καιρού στο BBC, ναι βλέπεις καλά, έχει ένα χέρι

Και τέλος, η μοναδική όμορφη ξανθιά που καμία σχέση δεν έχει με το είδος που ευδοκιμεί στην ελληνική τηλεόραση. Η Holly Willoughby είναι παντρεμένη, έχει 3 παιδιά, είναι χαμηλού προφίλ και παρουσιάζει την μοναδική πρωινή εκπομπή που κάπως μοιάζει με δική μας το Τhis Morning στο ITV.

Παρακολουθώντας αγγλική τηλεόραση και βλέποντας όλες αυτές τις παρουσίες, κάνω εικόνα έναν σατανά του αγγλικού μάρκετινγκ να σκέφτεται πως δεν θα δείξουμε στον κόσμο και στο γυναικείο κοινό, αυτό που θα ήθελαν να ήταν αλλά δεν θα γίνουν ποτέ, ξέρεις το 1,80, 90-60-90, αψεγάδιαστο αλλά αυτό που μπορούν να γίνουν. Την καλύτερη βερσιόν του εαυτού τους.

Στο παρακάτω απόσπασμα, θα δεις την στήλη μόδας από την εκπομπή This Morning, με μοντέλα απλές γυναίκες και προτάσεις ρούχων που μπορούν να αγοράσουν και ναι η στήλη της μόδας είναι πάντα έτσι.

Και τελικά να σου πω κάτι, η βαμμένη ξανθιά με τις τρέσες, την ψεύτικη βλεφαρίδα κάγκελο, το βλέμμα δρακουμέλ από τα μπότοξ και το σιλικονάτο στήθος που αδημονεί να βγει έξω και να σου πει καλημέρα είναι so last year και so last decade!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s