Η δήθεν ευτυχία των σόσιαλ μίντια

on

Τα τελευταία χρόνια που όλοι περνάμε άπειρο χρόνο στα σόσιαλ μίντια, έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για το κατά πόσο η εικόνα που παρουσιάζουμε σε αυτά είναι αληθινή και την κατάθλιψη που μας προκαλούν οι τέλεια στυλιζαρισμένες φωτογραφίες των άλλων, μιας και καλά ευτυχισμένης ζωής λόγω των συγκρίσεων που έστω και άθελα μας κάνουμε όλοι με την δική μας ζωή.

Η αλήθεια είναι πως ο καθένας χρησιμοποιεί τα σόσιαλ μίντια διαφορετικά. Κάποιοι είναι πολύ εκφραστικοί, βρίσκουν τον τόπο και τον χρόνο να μιλήσουν και να ακουστούν, κάποιοι δεν κάνουν τίποτα και απλά παρακολουθούν τα δρώμενα και κάποιους το θέμα τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Σκοπός αυτού του ποστ δεν είναι η κοινωνιολογική ανάλυση των σόσιαλ μίντια. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει ποτέ στα άκρα και δεν δαιμονοποιεί καταστάσεις. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και εδώ υπάρχουν οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές και ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει την χρήση και να δώσει τον χώρο που επιθυμεί.

Θυμάμαι στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια που μεσορανούσε ο τύπος να ξεφυλλίζουμε άπειρες ιλουστρασιόν σελίδες περιοδικών μόδας και να θαυμάζουμε τις αψεγάδιαστες φιγούρες. Και τότε ο τύπος είχε κατηγορηθεί για τις εικόνες ψεύτικης και ανέφικτης τελειότητας που προωθούσε και τα κακά αποτελέσματα όλης αυτής της προβολής. Έτσι και τώρα είμαστε μάρτυρες του αντίστοιχου φαινομένου στα σόσιαλ μίντια. Και επειδή αυτή την φορά πρωταγωνιστές είμαστε εμείς και όχι κάποιο μοντέλο που φωτογραφίζεται, βλέπουμε εικόνες μιας αψεγάδιαστης ζωής. Ζευγάρια που ζουν έναν αξιοζήλευτο έρωτα, παρέες που τα σπάνε ένα Σάββατο βράδυ, συναδέλφους που περνάνε φανταστικά, εικόνες από τέλεια ταξίδια, στιγμές οικογενειακής ευτυχίας, μωρά και σκυλιά που μαζεύουν εκατοντάδες λάικς, όλα τέλεια και παραμυθένια.

Και το έχω πάντα απορία. Υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι όποιος μοιράζεται στα σόσιαλ μίντια μια ωραία στιγμή ζει σε κάποια μαγική φούσκα; Θα μου πεις υπάρχουν κάποιοι που προφανώς ξεχειλίζουν ανασφάλεια και προσπαθούν πολύ να μας πείσουν για το πόσο τέλεια περνάνε. Από την άλλη όμως είμαστε όλοι κουρδισμένοι να ανεβάζουμε τις καλογυαλισμένες μας στιγμές. Έχετε δει ποτέ ζευγάρι να ανεβάζει φωτογραφικό ντοκουμέντο από καυγά ή έχετε δει κάποιον να μοιράζεται μια δύσκολη στιγμή; Μου κάνει πολλή εντύπωση, άτομα με τα οποία δεν έχω καμία επαφή και απλά είμαστε φίλοι στο facebook να μου λένε αν τύχει και κάπου συναντηθούμε πως με βλέπουν καλά και φαίνομαι πως περνάω τέλεια. Και την πρώτη φορά που το άκουσα, θυμάμαι πόση εντύπωση μου είχε κάνει. Και αυτό όχι γιατί δεν είμαι καλά αλλά για την ευκολία και τον τρόπο που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα από αυτά που επιλεκτικά ανεβάζω στα σόσιαλ μίντια.

Θαυμάζω απεριόριστα αυτούς που αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο θέμα υγείας και στα σόσιαλ μίντια βρίσκουν δύναμη και διέξοδο. Αυτούς που τολμάνε να μιλήσουν ανοιχτά και να μοιραστούν δύσκολες στιγμές και με αυτό τον τρόπο να ανοίξουν διάλογο και να δώσουν χωρίς να το καταλαβαίνουν πάντα, δύναμη και κουράγιο σε συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση.

Ότι και αν συμβαίνει το αυθεντικό και ειλικρινές θα ξεχωρίζει πάντα από το ψεύτικο και επιτηδευμένο. Και όση σαπίλα και αν υπάρχει γύρω μας πάντα η αυθεντικότητα θα λάμπει και θα ξεχωρίζει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s