Περί φελλών που επιπλέουν

Είναι παντού γύρω μας, δεν ξέρω αν είναι πολλοί αλλά σίγουρα όλοι έχουμε από τουλάχιστον έναν στο περιβάλλον μας. Για την ακρίβεια το κακό ξεκινάει από παλιά, από την πρώτη τάξη στο σχολείο. Πάντα υπήρχε αυτός/ή που κυρία κυρία να πω εγώ. Για όλα έχει άποψη και πάντα θέλει να φαίνεται και να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και ναι θα κάνει τα πάντα για αυτό.

Δεν ξέρω αν τον λες νάρκισσο, εγωπαθή, κομπλεξικό ή τελικά απλά ανασφαλή. Εγώ θα μιλήσω για αυτόν που απλά κάνει φασαρία χωρίς να βγάζει κανένα ουσιαστικό νόημα. Είναι σαν την ατάκα του παλιού διευθυντή του Παναγιώτη που την λέει πάντα μα πάντα και την έχω μάθει πια και εγώ απέξω…Κάποιοι άνθρωποι είναι σαν την κλανιά, θόρυβος, φασαρία, μυρωδιά και από ουσία τίποτα. Και αυτοί δεν περιορίζονται στον ιατρικό κύκλο απ’ όπου προέρχεται αυτή η ατάκα. Αν και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο σίγουρα ευδοκιμούν. Ζούμε άλλωστε στην χώρα του δικηγόρος ή γιατρός, συνεπώς σίγουρα κάποιοι έχουν επιλέξει αυτό το επάγγελμα όχι γιατί πραγματικά τους αρέσει ή γιατί θέλουν να προσφέρουν αλλά γιατί έχει ένα πρεστίζ και θρέφει το ψώνιο που έχουν μέσα τους.

Και όλοι αυτοί, ειδικά στην εποχή του απόλυτου θεαθήναι των σόσιαλ μίντια έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και ”δημιουργούν”. Λες και τον καλό επαγγελματία, ειδικά τον γιατρό που στην τελική είναι επιστήμονας, τον κάνουν τα λάικ στο facebook, τα βαρύγδουπα ποστ και οι φωτογραφίες με νυστέρια γιατί πάνω απ’ όλα το επάγγελμα ή τα κυριλέ κουστούμια γιατί κοίτα δεν είμαι και κανένας γύφτος τυχαίος. Αλλά και στον δικό μου επαγγελματικό χώρο, τον χώρο της επικοινωνίας, τον απόλυτο χώρο της αστραφτερής επιφάνειας, οι φελλοί είναι ένα είδος που ευδοκιμεί χρόνια τώρα. Είναι αυτός/η που κάνει φασαρία στο γραφείο, που τριγυρνάει στους διαδρόμους λέγοντας πόσο πήζει, που κάθεται μέχρι την άγρια νύχτα γιατί δουλεύει πολύ άλλο που έχει κάνει περίπου εκατό διαλείμματα για τσιγάρο και έχει πιάσει την κουβέντα με όλο τον όροφο και που σε κάθε συνάντηση ή παρουσίαση με τον πελάτη μιλάει απλά για να μιλήσει, χωρίς να λέει τίποτα ουσιώδες.

Το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί έχουν κοινό. Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ψαρώνουν με τον γιατρό που την έχει δει σωτήρας στο facebook ή με τον διαφημιστή που σαρώνει στα βραβεία και δουλεύει νυχθημερόν και πρέπει να αναμεταδίδει κάθε νανοσεκόντ την μέρα του και ειδικά την νύχτα του στο γραφείο και πόσο γαμάτο είναι το παρεάκι της εταιρίας. Άλλο που πραγματικά κανείς εκεί έξω εκτός αγοράς ΑΚΟΜΑ δεν ξέρει ένας διαφημιστής τι ακριβώς κάνει στην δουλειά του κάθε μέρα.

Δεν ξέρω αν φταίει το λακωνικό μου dna και έχω πάρει στα σοβαρά το λακωνίζειν εστί φιλοσοφίν αλλά πάντα οι επαγγελματίες μπουρδολόγοι μου προκαλούσαν μια κάποια ενόχληση. Πραγματικά είναι χάρισμα κάποιος να είναι επικοινωνιακός και είναι φοβερό προσόν να πουλάει κανείς καλά τον εαυτό του. Αλλά για να τα κάνεις όλα αυτά πρέπει κυρίως να έχεις ουσία και περιεχόμενο. Αλλιώς θα κοροιδέψεις έναν, δύο, εντάξει στην Ελλάδα φοβάμαι αρκετά περισσότερους, αλλά κάποια στιγμή θα πάρουν όλοι πρέφα την ανικανότητά σου. Γελάω πολύ με κάποιους Έλληνες που είναι εδώ και πραγματικά πιστεύουν ότι ανήκουν στην αρεία φυλή και όλοι τους χρωστάνε, γιατί όπως όλοι ξέρουμε είναι πρωτοξάδερφα με τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη και τρώνε κάτι τεράστια χαστούκια από το σηκωμένο φρύδι του Άγγλου που απλά ως νοοτροπία και κουλτούρα απεχθάνεται το παπατζιλίκι. Πραγματικά μην το επιχειρήσετε ποτέ να πάτε με attitude σε Άγγλο ή αν το κάνετε βγάλτε ένα βίντεο με την αντίδρασή του να γελάσουμε και εμείς.

Από την άλλη, στην Ελλάδα πάντα το ότι δηλώσεις είσαι ήταν μια απτή πραγματικότητα. Τώρα που έχει σφίξει ο κλοιός όμως αυτοί που πραγματικά ξεχωρίζουν, αυτοί που παράγουν έργο ή που είναι καλοί σε αυτό που κάνουν φαίνονται και δεν έχουν καμία ανάγκη να αποδείξουν τίποτα σε κανέναν. Οι υπόλοιποι απλά κάνουν φασαρία, ένα ενοχλητικό βουητό που θα έπρεπε να ανήκει σε άλλη δεκαετία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s