Xειμωνιάτικο Λονδίνο

Εδώ και λίγες μέρες στο Λονδίνο κάνει κανονικό χειμώνα. Η θερμοκρασία τις τελευταίες μέρες έχει πέσει σε μονοψήφια νούμερα. Και αν και το απότομο κρύο οφείλεται σε ένα ψυχρό ρεύμα από την Ανταρκτική που θα περάσει, η διάθεση είναι άκρως χειμωνιάτικη.

Με την αλλαγή της ώρας προχθές, η μέρα έχει μικρύνει αισθητά. Τα δέντρα ξεγυμνώνονται και οι άνθρωπο του δήμου σιγά σιγά καθαρίζουν τις στοίβες φύλλων από τα πεζοδρόμια. Έχουν επιστρατευτεί πια τα χοντρά ρούχα. Έξω βλεπεις ανθρώπους κουκουλωμένους με σκούφους, κασκόλ και μπουφάν. Τι και αν κάποιες μέρες έχει ήλιο και καταγάλανο ουρανό, το κρύο είναι πια αισθητό. Η αλλαγή του καιρού είναι παντού θέμα συζήτησης. Διαβάζω άρθρα από αγγλικά μέσα για το πως να αντιμετωπίσει ο κόσμος την πεσμένη διάθεση που φέρνει το μεγάλωμα της νύχτας και το κρύο. Και δεν ξέρω αν φταίει που μεγαλώνω και αλλάζω ή αν απλά πλέον έχω εναρμονιστεί με το περιβάλλον αλλά ομολογώ πως αυτή η αλλαγή μου αρέσει και μου αρέσει πολύ.

Είναι η εποχή του χουχουλιάσματος. Τα βράδια στον καναπέ με κουβερτάκι, ζεστά ροφήματα και τα ΣΚ με φίλους στο σπίτι, κρασάκι και ντελίβερι με φαγητά από κάθε μέρος του πλανήτη. Το σπίτι γίνεται φωλιά, μια ζεστή φωλιά που ο καθένας την φτιάχνει όπως του αρέσει. Και έχω ξαναπεί πως δεν θεωρώ τυχαίο πως σε αυτήν την χώρα μπορείς να βρεις τα πιο καταπληκτικά πράγματα για το σπίτι και μάλιστα σε τιμές που τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει. Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν βαθιά τις συνήθειες των ανθρώπων και εδώ ο χειμώνας επιτάσσει να περνά κανείς πολλές ώρες στην φωλιά του. Αν και η αλήθεια είναι πως ο καιρός στο Λονδίνο είναι πολύ πιο ήπιος σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας ή ακόμα και από άλλες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

Από την άλλη το Λονδίνο είναι μια μητρόπολη, μια τεράστια ζωντανή πόλη, στην οποία κανείς δεν βαριέται και συμβαίνουν έξω πολλά. Αύριο κορυφώνεται το Χαλοουίν και με το που τελειώσει μπαίνουμε στην τελική ευθεία των Χριστουγέννων. Τα φωτάκια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έχουν ήδη τοποθετηθεί και το άναμμα τους αποτελεί κάθε φορά εορταστικό event. Το κρύο και οι μεγάλες νύχτες ξορκίζονται με τα άπειρα, φαντασμαγορικά στολίδια. Το Λονδίνο το επόμενο διάστημα γίνεται παραμυθένιο. Και είναι τέτοιο το κλίμα έξω που δε σε νοιάζει ούτε το κρύο, ούτε τίποτα. Θα φορέσεις τα πιο ζεστά σου ρούχα, το εορταστικό σου χαμόγελο και θα βγεις. Και κορίτσια, τα μαγαζιά πλέον αρχίζουν το ρεσιτάλ ερμηνείας. Προτάσεις για δώρα, party wear, εκπτώσεις, ακόμα και αν είσαι σκληρή και αμείλικτη θα πέσεις στην καταναλωτική παγίδα.

Τα εισιτήρια τον Νοέμβριο είναι πάντα φθηνά. Εγώ σου προτείνω να μην φοβηθείς τον καιρό και να έρθεις. Να πάρεις μαζί τα πιο ζεστά και άνετα σου ρούχα και να κάνεις βόλτες στο χειμωνιάτικο Λονδίνο. Και σε επόμενο ποστ θα σου πω προτάσεις για βόλτες, όχι τις αναμένομενες και τουριστικές αλλά από τις άλλες τις λοκαλ, τις αυθεντικές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s