Αλλαγή, αυτή η τρομακτική

Τα τελευταία 5 χρόνια έχω αλλάξει 6 σπίτια. Τα 4 από τα οποία στην Αγγλία, σε δύο διαφορετικές πόλεις. Σε δύο διαφορετικές περιοχές ανά πόλη. Αλλά εδώ που τα λέμε, άλλαξα χώρα, η μετακόμιση είναι ψιλά γράμματα.

Και όμως, θυμάμαι έντονα την πρώτη φορά. Από το πατρικό μου για να πάω να συγκατοικήσω με μια πολύ καλή μου φίλη. Όλα εύκολα. Μόνο τα ρούχα και τα παπούτσια μου μια και υπήρχαν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές πέρα από κάτι ψιλά που χρειάστηκε να πάρω. Και σε αυτήν την μετακόμιση, κουβαλώντας όλη την γκαρνταρόμπα μου συνειδητοποίησα για τα καλά γιατί μου φώναζε πάντα ο πατέρας μου και τι είχαν γίνει τα λεφτά που έβγαζα. Δεν βαριέσαι όμως, σημασία έχει ότι τα ευχαριστήθηκα. Και μετά ήρθε ο έρωτας και η προσωρινή επιστροφή στο πατρικό, μέχρι να ετοιμαστεί το σπίτι μας. Και το σπίτι ετοιμάστηκε και αποχαίρετησα την παλιά μου γειτονιά που ως τότε δεν την είχα αλλάξει και έγινα κάτοικος Πειραιά. Καινούργια γειτονιά, καινούργιες συνήθειες και αυτές οι βόλτες παραλιακά στην Πειραϊκή που δεν τις αλλάζω με τίποτα στον κόσμο.

Και έπειτα ο έρωτας που είχε κάνει ξεκάθαρα τα πλάνα του με το καλημέρα σας, με πήρε και φύγαμε για τα ξένα. Ο καλός Θεούλης φρόντισε να μας στείλει και πάλι δίπλα στην θάλασσα, στην πιο κουλ πόλη του ντουνιά ολόκληρου, στο Μπράϊτον. Και φτου από την αρχή και όλα καινούργια, ολοκαίνουργια και εμείς πια είμαστε 3 με το σκύλο. Η δεύτερη μετακόμιση από το πρώτο σπίτι στο Μπράϊτον, στο δεύτερο γίνεται πια παιχνιδάκι. Και αν εξαιρέσουμε τα έπιπλα, το στήσιμο και ξεστήσιμο των οποίων είναι ξεκάθαρα δουλειά του Παναγιώτη, εγώ τακτοποιώ όλο το νοικοκυριό και τα ρούχα μας ωσάν καλό σπασικλάκι. Κούτες ανά δωμάτιο με καταγραφή πάνω τι περιέχουν, μεγάλες μαύρες σακούλες με στικεράκια που αναγράφουν το περιεχόμενο τους και κάπως έτσι όταν έρχεται η ώρα της μετακόμισης, όλα στήνονται και τοποθετούνται σε χρόνο ρεκόρ. Από εκεί και μετά με αυτή την μέθοδο και 4 μετακομίσεις αργότερα, νομίζω παίρνω PhD. Να στα βάλω και να στα ξεβγάλω να μην καταλάβεις πως έγινε.

Αλλά, μεγάλο αλλά…Όσο τέλεια και αν έχεις προετοιμαστεί, όσο και αν εφαρμόζεις όσα χρόνια έμαθες στην δουλειά και έχεις και μπακάπ και νομίζεις τα έχεις όλα τέλεια οργανώσει, πάντα μα πάντα κάτι θα πάει στραβά. Θες το μεσιτικό που δεν θα έχει κάνει τα μισά από αυτά που σου έταξε, θες ένας τρελός από μεταφορική που θα σε κρεμάσει ενώ έχεις τα πάντα έτοιμα και θα ψάχνεις τελευταία στιγμή εναλλακτικό γραφείο, θες η βρώμα τους, όχι μην πιστέψεις ποτέ όταν σου λένε είναι καθαρά, πήγαινε τσέκαρε εσύ ή καλύτερα φέρε δικό σου συνεργείο, κάτι θα γίνει έτσι για να μην νομίζεις ότι και κάποια είσαι.

Ένα 24ωρο μετά, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, ως καλή ψυχαναγκαστική, έχοντας τακτοποιήσει το 90% των πραγμάτων, μπορώ με περηφάνεια να σου πω ναι μπορείς! Μπορείς να κάνεις την αλλαγή και ας την φοβάσαι, μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις αναποδιές, μπορείς χωρίς την μαμά σου, μπορείς χωρίς καμία βοήθεια. Αφού το έκανα εγώ, μπορείς και εσύ. Να αλλάξεις σπίτι, να αλλάξεις γειτονιά, να αλλάξεις χώρα, να αλλάξεις ζωή. Και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Αν είστε δύο ακόμα καλύτερα. Και ας υπάρχει ένταση και νεύρα, αλλά και γέλια και ικανοποίηση όταν όλο στρώσει. Είναι αυτό που λέει ο Παναγιώτης κάθε φορά που μπαίνουμε στο Ελ. Βενιζέλος και κλείνει στην πλάτη μας η πόρτα, στο ταξίδι της επιστροφής…και τώρα οι δυό μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s