Όταν η ζωή σε σερβίρει λεμόνια

Κανονικά θα έπρεπε να γράφω ένα ποστ #izoistinagglia που έχω καιρό να γράψω και έχω να πω ακόμα πολλά. Αντ’ αυτού, έχω φτιάξει εσπρεσάκι, έχω βολευτεί στον καναπέ και νιώθω την ανάγκη να πιάσω άλλο θέμα. Ένα θέμα πιο βαρύ αλλά που αποκλείεται να μην το έχεις συναντήσει στη ζωή σου και αν δεν έχετε έρθει σε μετωπική, μπράβο είσαι τυχερός.

Συχνά αναρωτιέμαι αν αλλάζουν οι άνθρωποι γύρω μου ή αν αλλάζω εγώ, το μυαλό μου και ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα. Προσπαθώ να θυμηθώ αν ήταν πάντα κάποιοι έτσι και αν ήταν πώς και δεν με ενοχλούσαν τότε και ξαφνικά τώρα μου χτυπάνε πολύ διάφορα που βλέπω και με ενοχλούν και τσιτώνω. Ξέρω, όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε και πρωτίστως μαθαίνουμε τον εαυτό μας και δουλεύουμε με αυτόν και όσο αποκτούμε εμπειρίες, η ματιά μας στα πράγματα αλλάζει.Οι απαιτήσεις μας είναι διαφορετικές και οι ανοχές μας σίγουρα μειώνονται.

Μεγάλος ο πρόλογος και ο τίτλος λέει κάτι για λεμόνια. Και το θέμα μου δεν είναι οι δυσκολίες της ζωής που αναπόφευκτα θα έρθουν και πώς μπορεί να μάθει κανείς από αυτές και ενδεχομένως να τις αξιοποιήσει μακροπρόθεσμα προς όφελός του και ας μην το βλέπει στην αρχή αλλά η στάση των δικών του ανθρώπων. Και όταν λέω οι δικοί μας άνθρωποι προφανώς εννοώ αυτούς που νιώθεις κοντά σου, την οικογένεια σου και τους φίλους σου. Έχεις παρατηρήσει λοιπόν πως όταν θα παρουσιαστεί η ανάγκη και εσύ εύλογα θα σκεφτείς, ευτυχώς Θεέ μου, δεν φύτρωσα, έχω δικούς μου ανθρώπους να με στηρίξουν, η βοήθεια αυτή σχεδόν ποτέ δεν θα έρθει από εκεί που θεωρείς δεδομένο αλλά από εκεί που δεν το περιμένεις; Συζητώντας με φίλους και γνωστούς ακούω πάντα μα πάντα την ίδια ιστορία, στην οποία αλλάζουν απλά οι πρωταγωνιστές και οι λεπτομέρειες και προκύπτει πάντα το ίδιο λυπηρό και εντελώς απογοητευτικό συμπέρασμα.

Σενάριο 1: Eίσαι καλά, έχεις τη δουλειά σου, πιθανά η ιστορία σου να διαδραματίζεται και στην εποχή προ κρίσης και τα οικονομικά σου να πηγαίνουν πρίμα. Ωραίο σπίτι, πάρτι, καλέσματα, ταξίδια, φίλοι πολλοί και μεγάλος κύκλος. Σου συμβαίνει μια στραβή, μια κατραπακιά, μην τους είδατε όλους αυτούς με τους οποίους παρτάρατε στο μπάρμπεκιου πάρτι που έκανες στον κήπο σου ή που καλούσες στο εξοχικό σου.

Σενάριο 2: Aποφασίζεις να κάνεις μια νέα κίνηση, επαγγελματική ή προσωπική. Περιμένεις εύλογα πως οι δικοί σου άνθρωποι θα σε στηρίξουν. Πάρε πέντε και άπλωσε τα καλά μπροστά σου. Το πιο πιθανό είναι να σε στηρίξει ο πιο άσχετος που μπορείς να φανταστείς και που γνώρισες μόλις πριν λίγες μέρες.

Τώρα βέβαια, με το χέρι στην καρδιά, αν σου συμβεί κάτι από τα παραπάνω και πάλι τυχερός είσαι. Γιατί μπορεί το πρώτο βήμα να είναι η απογοήτευση και η πικρία αλλά το δεύτερο είναι το ξεσκαρτάρισμα. Κάτι τέτοια σε βοηθάνε να καταλάβεις τους ανθρώπους καλύτερα και να αποφασίσεις με ποιους θα πας παρακάτω και σε ποιους θα βάλεις Χ, τοποθετώντας τους στην μαύρη λίστα, τύφλα να έχει η Άντζελα.

Οι πραγματικοί φίλοι, οι άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για εσένα θα σου συμπαρασταθούν σε μια δυσκολία όσο πρέπει και αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι θα είναι εκεί για να σε ακούσουν. Και όταν θα πάρεις μια απόφαση θα σε στηρίξουν και όταν θα κάνεις μια νέα αρχή ή θα ξεκινήσεις κάτι επαγγελματικά θα είναι οι πρώτοι που θα σε βοηθήσουν και θα σε ενισχύσουν. Και όταν θα έχεις χαρές στο σπίτι σου, θα χαρούν γνήσια και αυτοί με εσένα.

Αλλά τα παραπάνω προϋποθέτουν ανθρώπους που τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, χωρίς ανασφάλειες και κόμπλεξ. Ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη να υποτιμήσουν και να μειώσουν εσένα για να νιώσουν καλύτερα και που δεν θα αισθανθούν απειλή επειδή συμβαίνουν καλά πράγματα στη ζωή σου. Ανθρώπους που θα χαίρονται να σε βλέπουν καλά και η χαρά αυτή θα είναι αυθεντική. Όταν η ζωή σε σερβίρει λεμόνια, ρίξε μια ματιά γύρω σου και πέτα σε κάποιους τις στυμμένες λεμονόκουπες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s