Εσείς τι νέα;

Περίεργες οι τελευταίες μέρες…Από αυτές που ακούω συνέχεια άσχημες ειδήσεις από το περιβάλλον μου. Δεν ξέρω αν οι πλανήτες έχουν τοποθετηθεί περίεργα στο σύμπαν αλλά τα βάιμπς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα είναι κάπως. Τουλάχιστον αυτά που πιάνουν οι δικές μου κεραίες. Και όχι δεν θέλω να σε μαυρίσω διαβάζοντας αυτό το κείμενο. Άλλωστε όλα είναι στην ζωή, ευχάριστα και δυσάρεστα, χαρούμενα και λυπηρά.

Όταν όμως διανύεις τέτοιες μέρες, αναπόφευκτα μπαίνεις σε σκέψεις και για λίγο προσγειώνεσαι, σαν να επαναφέρεις τον εαυτό σου στην τάξη. Και μπορεί όλα να αφορούν τρίτα πρόσωπα, όχι του άμεσου περιβάλλοντος μου αλλά τα έχω ακούσει μαζεμένα. Η φίλη που χάνει την γιαγιά της, ο φίλος που χάνει την μαμά του, μια συγγενής που φεύγει ξαφνικά ενώ μέχρι προχθές μιλάγαμε στο facebook, ένα βίντεο που είδα από μια ομιλία μιας νεότατης κοπέλας που ξεπέρασε τον καρκίνο και μιλούσε τόσο ώριμα και ωραία. Όλα αυτά με βάζουν σε σκέψεις. Και θα μου πεις σιγά, αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα, από πάντα και μάλιστα συμβαίνουν και πολύ χειρότερα. Είναι φοβερό τι ιστορίες έχει να σου πει ο καθένας που συναντάς κάθε μέρα και τι αντιμετωπίζει. Η ζωή είναι αδυσώπητη και πολλές φορές γίνεται πολύ σκληρή λες και κάποιος έχει βαλθεί να συναγωνιστεί τα καλύτερα σενάρια του Χόλιγουντ αλλά ναι και αυτά αντιγράφουν την ζωή.

Και τι μπορείς να κάνεις; Πώς μπορείς να προφυλαχθείς και να προετοιμαστείς; Aδύνατο. Γιατί απλά δεν είσαι μάγος και γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα σου συμβεί. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου, να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο και να ζεις το εδώ και τώρα όσο γίνεται πιο απολαυστικά. Εδώ και τώρα, τις μικρές και μεγάλες καθημερινές στιγμές. Αυτές που περνάνε από το χέρι σου και μπορείς να τις προγραμματίσεις και να τις ορίσεις, τις πάναπλες που συνήθως δεν εκτιμάς και δεν προσέχεις. Και να κάνεις που και που ένα βήμα πίσω και να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις και δεν πρέπει να θεωρείς δεδομένα.

Σκέφτομαι τον φίλο μου που έχασε την μαμά του και αυτή είναι μια απώλεια τραγική για τον καθένα, ειδικά όταν συμβαίνει σε μια ηλικία που δεν θα έπρεπε. Και μετά σκέφτομαι πως αυτός ο φίλος μου, που πέρασε δύσκολα και μέσα από μια ψυχοφθόρα κατάσταση, έχει την τύχη και την ευλογία στην ζωή του να έχει βρει τον άνθρωπο του, μια πολύ καλή σύντροφο και οι δυο τους είναι μια γροθιά, από αυτά τα ζευγάρια που τα βλέπεις και είναι τόσο ταιριαστά σαν να είναι ένας άνθρωπος και αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο. Η κοπέλα στο βίντεο που ξεπέρασε τον καρκίνο, μιλούσε με μια σοφία και δύναμη σχεδόν σοκαριστική. Και δεν ξέρω αν νικώντας μια τέτοια ασθένεια γίνεσαι τόσο πιο δυνατός και σοφός ή αν είχε προυπάρξει η δουλειά με τον εαυτό της και αυτό την βοήθησε να το αντιμετωπίσει με τόση δύναμη ή αν τελικά στα δύσκολα έχουμε μια μαγική δύναμη που βγαίνει από μέσα μας γιατί η επιθυμία για ζωή νικάει τα πάντα ή τελος πάντων μάχεται με τα πάντα μέχρι τελικής πτώσεως.

Το βέβαιο είναι πως η ζωή είναι μικρή και απρόβλεπτη. Και τώρα θα σκέφτεσαι άσε μας ρε Βασιλικούλα με τις αμπελοφιλοσοφίες σου αλλά δεν φταίω η δόλια. Έχει και αυτή την γκριζίλα τις τελευταίες μέρες και κρύο λες και είναι Γενάρης και μου έχει κάνει την διάθεση σαν το χρώμα του ουρανού. Και σκέφτομαι και όλα αυτά που έχω ακούσει τα άσχημα και είναι λες και κάνω ασυνείδητα τις ασκήσεις μου. Σκέφτομαι όλα αυτά για τα οποία είμαι ευγνώμων και τυχερή, αυτούς που αγαπώ και λέω η ζωή είναι μικρή για μιζέριες, μου φωνάζω σύνελθε. Γράψε δέκα φορές στο τετράδιο σου, στην ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλά πάντα θα βρίσκεις τις λύσεις, στην ανάγκη φάε και ένα γλυκάκι γιατί γιόλο, όλα καλά θα πάνε και αγάπη ολούθε!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s