Η ζωή με σκύλο

Όσοι έχουμε σκύλο, ξέρουμε πως αυτή η σχέση είναι πολύ δυνατή. Ο σκύλος μας είναι το φιλαράκι μας, το παιδί μας, ισότιμο μέλος της οικογένειας μας, ο πιο πιστός μας σύντροφος. Ξέρουμε επίσης, πως από την μέρα που μπαίνει στο σπίτι μας, η ζωή μας αλλάζει ριζικά για όσο είναι μαζί μας, για όσο δηλαδή ζει.

Καθημερινά βλέπουμε χιλιάδες βιντεάκια και φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια από χαριτωμένα σκυλάκια, διαβάζουμε πολλές γλυκές ιστορίες, μας πιάνει ένα γούτσου γούτσου και μας μπαίνουν ιδέες στο μυαλό. Και έχει καταντήσει και λίγο τρεντ και μόδα και παντού βλέπεις πια γύρω σου σπίτια με σκυλιά και τα πετ σοπ ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, το ίδιο και τα κτηνιατρεία και να μια μπίζνα που σε καιρό κρίσης ίσως να πηγαίνει συμπαθητικά. Εγώ θέλω να σε ενημερώσω για κάποια πράγματα, γιατί η απόκτηση ενός σκύλου δεν είναι κάτι αστείο ή κάτι που πρέπει να πάρεις απερίσκεπτα ή αν νομίζεις πως έλα μωρέ και πόσο δύσκολο είναι, δεν είναι δα και παιδί έχω να σου πω ότι ναι δεν είναι δα και παιδί αλλά ενώ το μωρό μεγαλώνει και ανεξαρτητοποιείται, ο σκύλος σου για όσο ζει είναι απόλυτα εξαρτώμενος από εσένα.

Μετά από 3 χρόνια με τον Μπιλάρα  – και ναι με λες και νιούμπι με τα σκυλιά – με το χέρι στην καρδιά συγκεντρώνω, τα πιο βασικά σημεία που πρέπει να έχεις υπόψιν σου, αν σε ενδιαφέρει η απόκτηση ενός σκύλου

  1. Καταρχάς, αν θες να πάρεις σκύλο για να τον έχεις φύλακα και να περιφέρεται μόνο σε πυλωτή, βεράντα και ταράτσα, όπως είσαι ξέχνα το και άρχισε να κοιτάς καλύτερα για εταιρίες που βάζουν συναγερμούς. Ο σκύλος είναι άκρως κοινωνικό πλάσμα και αναζητά την συντροφιά του αφεντικού του. Θα πρέπει λοιπόν να αποδεχτείς πως θα είναι μέσα στο σπίτι, κοντά σου. Αν έχεις ωραία βεράντα, αυλή, κήπο ή και ταράτσα απλά θα πρέπει να κυκλοφορεί και σε αυτά τα σημεία από επιλογή και όχι αναγκαστικά.
  2. Ναι, έχει τρίχες! Και ναι δύο φορές το χρόνο θα μαδάει πολύ, ενώ γενικά το κακόμοιρο είναι τριχωτό πλάσμα και δεν μπορεί να ελέγξει πού θα αφήσει τις τρίχες για να μην ενοχλήσει. Κοινώς θα μάθεις να ζεις με τις τρίχες και να τις αντιμετωπίζεις. Μην φοβάσαι, δεν πρόκειται να σου κάνουν τίποτα. Απλά, η ηλεκτρική θα γίνει ένα με το χέρι σου και θα βρεις τρόπους να τακτοποιείς το σπίτι σου τακτικά και οργανωμένα. Σου μιλάω εγώ, με το OCD μου, οπότε αν εγώ μπορώ, μπορείς και εσύ. Αν είσαι βρωμιάρης και ακατάστατος, φυσικά και δεν φταίει ο σκύλος και μην τον χρησιμοποιείς ως άλλοθι για την βρωμιά σου. Μπορείς αν θες να έχεις μια χαρά τακτοποιημένο σπίτι.
  3. Ο σκύλος σου θα χρειάζεται κάποια περιποίηση. Τα εμβόλια του, τα τσεκ απ του, τα χαπάκια της αποπαρασίτωσης, την στείρωση του, γενικά θα αποκτήσεις μια καλή σχέση με τον κτηνίατρο σου και όλα τα παραπάνω σημαίνουν και ένα κόστος που όμως δεν είναι τόσο τραγικό, όσο νομίζεις.
  4. Θα πρέπει να τον βγάζεις 2 τουλάχιστον βόλτες την ημέρα. Είσαι η μόνη του λύση για να κάνει την ανάγκη του και για να εκτονώσει την ενέργεια του. Ευτυχισμένος είναι ο σκύλος που τρέχει και περπατάει καθημερινά. Δεν έχει σημασία αν βρέχει, αν χιονίζει, αν θες να βγεις με τους φίλους σου, αν θες να παρτάρεις όλη μέρα το ΣΚ. Θα πρέπει να ρυθμίσεις έτσι το πρόγραμμα σου, ώστε να είσαι 2 φορές την μέρα σπίτι και να περνάς χρόνο μαζί του για την βόλτα του. Και όταν λέω βόλτα, δεν εννοώ μια πεντάλεπτη ξεπέτα αλλά μια μεγάλη βόλτα. Θα δεις ότι αυτή θα είναι η τελειότερη ώρα της ημέρας, αφενός θα σου κάνει καλό το περπάτημα, αφετέρου αυτή θα είναι η τέλεια ψυχοθεραπεία. Επίσης, θα είναι μια καλή αφορμή κοινωνικοποίησης, αφού στις βόλτες θα γνωρίσεις και άλλους σκυλογονείς και ίσως κάνεις και νέους φίλους και εσύ και ο σκύλος σου. Πολύ βασικό για την βόλτα, το σακουλάκι. Μην είσαι απολίτιστος, να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του σκύλου σου και να τις πετάς στους κάδους. Δείξε λίγο σεβασμό στους συνανθρώπους σου και μην είσαι ουγκ!
  5. Η σχέση σου με το φαγητό θα αλλάξει για πάντα. Τα σκυλιά είναι τα πιο λιγούρικα ζώα. Κάθε φορά που όχι απλά θα τρως αλλά θα ανοίγεις το ψυγείο, ο σκύλος σου με σπριντ θα σπεύδει στην κουζίνα και θα σε κοιτάει στα μάτια για να του δώσεις να φάει. Η διατροφή του σκύλου είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Μελέτησε, συζήτησε με τον κτηνίατρο σου και μην δίνεις στον σκύλο σου σαβούρα ή από το φαγητό σου. Ο οργανισμός του είναι τελείως διαφορετικός από τον δικό σου.
  6. Ξέχνα τα ανέμελα ΣΚ και τις πολυήμερες διακοπές. Ή θα ψάξεις μέρη που δέχονται σκυλιά ή θα βρεις έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης να στον κρατάει. Είπαμε το πρόγραμμα σου θα αλλάξει εντελώς και θα πρέπει σε κάθε κίνηση σου να υπολογίζεις και τον νέο σου φίλο.
  7. Ετοιμάσου να ρίξεις πολύ μελέτη, ειδικά αν έχεις κουτάβι. Θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στην εκπαίδευσή του και ακόμα καλύτερα θα είναι, αν μπορείς να εμπιστευθείς έναν ειδικό. Ο λαός σοφα λέει πως το σκυλί και το παιδί όπως το μάθεις. Να ξέρεις πως δεν θα φταίει αυτός αν κάνει ζημιές στο σπίτι ή αν είναι ανυπάκουος αλλά εσύ που δεν ασχολήθηκες όσο πρέπει μαζί του. Ειδικά τα κουτάβια αλλά από πείρα σου λέω και τα πρώην αδέσποτα, θέλουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ υπομονή και χρόνο. Θα δοκιμαστούν τα νεύρα και οι αντοχές σου αλλά στο τέλος, θα δεις πως ο κόπος σου θα ανταμοιφθεί και ο πειθαρχημένος σκύλος σου θα είναι ένας σωστός κύριος ή κυρία.
  8. Το αν θα του επιτρέπεις να κάθεται στον καναπέ δίπλα σου ή αν θα κοιμάται μαζί σου, είναι κάτι που εξαρτάται από εσένα. Σου λέω όμως πως  ακόμα και αν το παίξεις σκληρός στην αρχή θα ενδώσεις. Θα τον θες και εσύ πάντα δίπλα σου. Θα φροντίσεις να είναι καθαρός, θα πάρεις συλλογή τα καλύμματα για τον καναπέ και θα αλλάζεις τακτικά τα σεντόνια σου. Και έτσι και εσύ και αυτός θα είστε ευτυχισμένοι.
  9. Ίσως να έχεις βάλει στο μάτι μια συγκεκριμένη ράτσα αλλά από την άλλη υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα που ψάχνουν αγάπη και προστασία. Υιοθέτησε και θα με θυμηθείς. Θα σου επιστρέψει την αγάπη δεκαπλάσια και θα έχεις κάνει μια καλή πράξη για εσένα και το κάρμα σου.

Η απόκτηση ενός σκύλου, είναι μια πράξη που απαιτεί υπευθυνότητα και ωριμότητα. Μην πάρεις σκύλο αν νομίζεις πως είναι κάτι γλυκούλι που εξυπηρετείται μόνο του. Δεν είναι κάτι αναλώσιμο που μπορείς να παρατήσεις όποτε βαρεθείς. Είναι μια ζωή που εξαρτάται άμεσα από εσένα. Είναι μια ζωή που θα σου δείξει απόλυτη αγάπη και πίστη και θα αλλάξει και την δική σου ζωή για πάντα!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s