Mπριτις γουεδερ

on

To πιο κλισέ θέμα προς συζήτηση για τη ζωή στην Αγγλία είναι με διαφορά ένα…ο καιρός! Και η πιο κλασική ερώτηση που μου κάνουν όλοι είναι ”Με τον καιρό πώς την παλεύεις;” Για την ακρίβεια δεν είναι ακριβώς ερώτηση, αφού ενέχει μέρος της απάντησης, το ρήμα παλεύεις δηλώνει από μόνο του πως δυσκολεύεσαι. Η αλήθεια είναι ότι όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι είμαι παιδί της άνοιξης και του καλοκαιριού. Εκεί γύρω που ο καιρός ανοίγει και η ώρα αλλάζει, ανθίζω σαν τα λουλουδάκια. Λατρεύω τη φωτοσύνθεση, το κατεβασμένο παράθυρο στο αυτοκίνητο και είμαι πιο αισιόδοξη και χαρούμενη.

Ωραία, και τι κάνεις εδώ είναι λογικά η επόμενη ερώτηση. Θα σου πω καταρχήν πως άπαξ και πατήσεις το πόδι σου σε βρετανικό έδαφος πρέπει να το πάρεις απόφαση πως οι μέρες συννεφιάς και βροχής θα είναι πολλές. Θα μου πεις η θεωρία από την πράξη απέχει και άντε και το έχεις στο μυαλό σου, τι κάνεις όταν βρέχει μέρες σερί και νιώθεις στην καλύτερη σαν μανιτάρι ή όλα σου τα κόκκαλα είναι κάπως από την υγρασία και θυμάσαι ξάφνου την γιαγιά σου. Καταρχήν να σου πω ότι εξαρτάται σε ποιο μέρος της Αγγλίας βρίσκεσαι. Ο βοράς με τον νότο δεν έχουν καμία σχέση. Στο βόρειο κομμάτι της χώρας, λένε όσοι έχουν ζήσει, πως οι βροχές είναι περισσότερες και το κρύο πιο τσουχτερό. Η δική μου επαφή είναι μόνο με το νότιο κομμάτι καθότι έχω ζήσει αρχικά στο Brighton και έπειτα στο Λονδίνο. Με το χέρι στην καρδιά σου λέω ότι τα πράγματα δεν είναι όσο τραγικά νομίζεις. Ναι, έχει μουντές μέρες και ναι βρέχει αλλά υπάρχουν και ζωτικά διαλείμματα ηλιοφάνειας και η βροχή σχεδόν ποτέ δεν είναι νεροποντή αλλά τις περισσότερες φορές ένα τσουρ τσουρ που δεν κρατάει πάρα πολύ. Από την άλλη έχει τόσο πράσινο σε αφθονία αυτή η χώρα, τόσο φανταστικό απέραντο πράσινο που χωρίς την βροχή δεν θα μπορούσες εσύ να το απολαμβάνεις.

Αυτό που θα βιώσεις έντονα είναι οι απότομες εναλλαγές, δηλαδή να ξυπνάς με έναν ήλιο υπέρλαμπρο και μία ώρα μετά να σκοτεινιάζει λες και έρχεται το τέλος. Αυτό ισχύει και τούμπαλιν. Επίσης, κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι πως η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι εντελώς διαφορετική, τους 20 βαθμούς τους νιώθεις σχεδόν σαν 30 και η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι πολύ έντονη. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε ένα τεράστιο νησί. Ακόμα και τις μουντές μέρες όπως και τις μέρες με ομίχλη (ναι συμβαίνει και αυτό το θεαματικό), έχεις πάντα την αίσθηση πως όλο αυτό είναι πολύ ταιριαστό με το τοπίο γύρω σου. Η αρχιτεκτονική, τα κτίρια, τα πολύ ατμοσφαιρικά και ζεστά καφέ, όλα είναι απόλυτα συμβατά με την γκριζίλα και τίποτα δεν σου χτυπάει παράταιρα στο μάτι.

Θα μάθεις επίσης, να συμβαδίζεις με τον καιρό καθώς αυτός θα είναι βασικός στον προγραμματισμό σου. Τις μέρες με ήλιο δεν θα τις χάνεις με τίποτα και θα τις αξιοποιείς στο έπακρο γιατί δεν είναι για να τις χαραμίζεις και γιατί δεν είναι δεδομένες όπως είχες μάθει. Θα κανονίζεις τα ραντεβού σου με βάση το bbc weather και τα ραντεβού για καφέ θα τα κλείνεις τη μέρα που δείχνει πως θα έχει καλό καιρό. Όταν λέμε καλό καιρό, θα εννοούμε πάντα να μην βρέχει για να μπορούμε άνετα να βολτάρουμε. Από την άλλη θα μάθεις ο καιρός να μην σε πτοεί, ειδικά το χειμώνα που αν είναι να περιμένεις πότε θα έχει ήλιο και δε θα βρέχει δεν θα πηγαίνεις πουθενά.

Θα προσαρμόσεις το ντύσιμο σου ανάλογα και θα προμηθευτείς με θερμαντικά μπλουζάκια, πολύ χοντρά μπουφάν με κουκούλες για την βροχή και γαλοτσάκια. Θα το πάρεις απόφαση πως το μαλλί σου θα είναι σχεδόν πάντα φριζαρισμένο από την υγρασία και την βροχή και θα κυκλοφορείς μονίμως με μια κοτσίδα. Τις μέρες με ήλιο θα τρέχεις στα πάρκα και θα ξαπλάρεις σαν απλωμένος τραχανάς κάνοντας φωτοσύνθεση. Τον πρώτο χειμώνα θα αρρωστήσεις πολύ αλλά από τον επόμενο θα δεις πως αρχίζεις και το συνηθίσεις και κάθε φορά που θα προσγειώνεσαι στο Ελ. Βενιζέλος θα είναι σαν να μπαίνεις σε φούρνο.

Τις μέρες με ήλιο θα έχεις ένα μόνιμο χαμόγελο κολλημένο στην μούρη σου και θα διαπιστώσεις πως το ίδιο συμβαίνει και στους Άγγλους. Ο ήλιος είναι θαυματουργός και το κλίμα της Ελλάδας ασυναγώνιστο. Θα δεις όμως πως τελικά όλα είναι μια συνήθεια αρκεί να συνειδητοποιήσεις και να αποδεχτείς ότι είσαι κάπου αλλού και καλό θα είναι να απολαύσεις όλα όσα είναι γύρω σου.

Έχει 3 μέρες συνεχόμενες που έχει έναν απίστευτο ήλιο. Σαν να μας τρολάρει μέσα στο καταχείμωνο ο Μπριτις γουέδερ και να μας λέει, να γατάκια για να μην λέτε… και κάπου εκεί όλα φαντάζουν πιο όμορφα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s