Yπερηφάνια, η εθνική

Χθες το βράδυ, σε ένα από τα πιο μεγάλα κανάλια της χώρας, το ITV προβλήθηκαν τα φετινά Pride of Britain awards. Ένας θεσμός που όπως διάβασα μετά υπάρχει από το 1999. Το concept απλό, μια επιτροπή από καταξιωμένους επαγγελματίες από διαφορετικούς χώρους αξιολογεί διάφορες υποψηφιότητες. Από τον τίτλο καταλαβαίνεις πως τα βραβεία απονέμονται όχι σε διασημότητες και σελέμπριτι αλλά σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά. Και η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που τους απονέμεται ένα βραβείο που τους χαρακτηρίζει ως το καμάρι της χώρας.

Η αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η τελετή γεμάτη από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ΗΒ. Η πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρίγκιπας Γούιλιαμ, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που ξέρεις (ακόμα και εγώ που δεν είμαι ούτε 2 χρόνια εδώ) από την τηλεόραση. Τελετή απλή μεν, επίσημη δε. Χωρίς πολλές φιοριτούρες, όπως γενικά είναι οι Άγγλοι. Ένα καλοφτιαγμένο βίντεο παρουσίαζε τον κάθε βραβευόμενο και μια σημαντική προσωπικότητα της χώρας έκανε την απονομή.

Τα cases πολλά. Μια γιαγιά 85 χρονών που κάνει ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο και μαζεύει πολλά λεφτά κάθε χρόνο για το charity που η ίδια έχει ιδρύσει, 1 αστυνομικός που το βράδυ που έγιναν τα γνωστά γεγονότα στο London Bridge ενώ ήταν εκτός βάρδιας και βρισκόταν για διασκέδαση και άοπλος στο σημείο με το που αντιλήφθηκε τι γινόταν έτρεξε να πιάσει τους δράστες, οι γιατροί των νοσοκομείων του Manchester που ενώ δεν είχαν βάρδια, κάποιοι είχαν ακόμα και βγει στην σύνταξη έτρεξαν αμέσως να φροντίσουν τους εκατοντάδες τραυματίες στην πλειοψηφία τους παιδιά, οι πυροσβέστες που νυχθυμερόν πάλευαν με τη φωτιά στο Grenfell tower και άλλα πολλά.

Δεν είμαι Αγγλίδα. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής έκλαιγα σαν χαζή. Κάθε περίπτωση ήταν άκρως συγκινητική.  Θα μου πεις δεν χρειάζεται να είσαι Αγγλίδα για να αναγνωρίσεις το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης. Να θαυμάσεις απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που κόντρα στη σκατίλα και στην μαυρίλα που ζούμε υπηρετούν τις πιο σημαντικές αξίες της ανθρώπινης ζωής και ανιδιοτελώς προσφέρουν.

Και όλο αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση. Γιατί όλα αυτά τα περιστατικά, πολλά από τα οποία όλοι έχουμε δει στις ειδήσεις και κάποια μάλιστα έχουν γίνει viral και περνούν τα σύνορα της χώρας, δεν πέρασαν στο ντούκου. Η χώρα τους τα αναγνώρισε. Και έβλεπες μια αίθουσα να χειροκροτεί, να λέει όμορφα λόγια ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης. Και όλα να έχουν τον ίδιο παρανομαστή, την περηφάνια για τη χώρα τους. Γιατί πάνω απ΄όλα είναι η χώρα τους. Η αγάπη για την χώρα τους.

Αυτό λοιπόν είναι κάτι που το έχω αντιληφθεί από την αρχή που είμαι εδώ. Οι Άγγλοι αγαπούν τη χώρα τους. Και μπορεί να αυτοσαρκάζονται και να λένε διάφορα αστεία αλλά κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Είναι φανερό από απλά πράγματα όπως άπειρες εκπομπές στην τηλεόραση, μέχρι τα πιο σοβαρά όπως τον μεγαλειώδη τρόπο που έχουν αντιμετωπίσει τα απαίσια φετινά συμβάντα.

Και κάπου εκεί έκανα μια σκέψη. Μια μοιραία σύγκριση. Πόσο διαφορετικοί είμαστε οι Έλληνες σε αυτό; Έχεις ακούσει ποτέ να επιβραβεύουμε το καλό και το ωραίο; Φαίνεται πως είμαστε τέλειοι στο να επισημαίνουμε πάντα μόνο τα άσχημα. Να μιλάμε με τρόπο απαξιωτικό για τη χώρα μας λες και τη μισούμε. Και το πιο σοβαρό είναι πως έχουμε μπερδέψει την αγάπη για την πατρίδα μας με τον εθνικισμό. Και ναι, συμβαίνουν πολλά άσχημα αλλά ποτέ μα ποτέ δεν θα σταθούμε στα καλά, στα ουσιώδη καλά. Δεν θα αναλύσω όλη την παθογένεια της ελληνικής κουλτούρας και ούτε είμαι η ειδική για να το κάνω.  Όμως πιστεύω πως αυτό το απλό θα έκανε μεγάλη διαφορά, οι Έλληνες να αγαπήσουν την Ελλάδα.

Και θα κλείσω με αυτό. Για να καταλάβεις ποιοι είναι αυτοί που χθες ξεχώρισαν (θα χρειαστείς χαρτομάντηλα).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s