Η ζωή στα ξένα

Προχθές πήγαμε στο Westfield, ένα τεράστιο εμπορικό στο Stratford που είναι κοντά στο σπίτι μας στο Ανατολικό Λονδίνο. Πηγαίνοντας, λίγο πριν μπούμε μέσα, μας άκουσε μια κυρία γύρω στα 65 να μιλάμε και μας χαιρέτησε. Ήταν και αυτή Ελληνίδα. Μέχρι να μπούμε μέσα και να χωρίσουν οι δρόμοι μας σε διαφορετικές κατευθύνσεις στο δαιδαλώδες εμπορικό, πιάσαμε την κουβέντα. Το Φεβρουάριο κλείνουν 3 χρόνια στην Αγγλία με τον άνδρα της. Αυτή είναι συνταξιούχος ενώ ο άνδρας της δουλεύει στο Λονδίνο. Ζουν σε ένα διαμέρισμα στους γυάλινους ουρανοξύστες στην περιοχή εκεί. Συμπεραίνει κανείς πως ο άνδρας της έχει καλή δουλειά.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα ζευγάρι γύρω στα 65 που κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας του και να ξεκουράζεται, να παρατάει μια ζωή και να ξεκινάει μια καινούργια σε μια νέα χώρα; Η ερώτηση είναι ρητορική. Γιατί πέρα από τους σαρανταπεντάρηδες συνταξιούχους, υπάρχουν και αυτοί που ενώ θα μπορούσαν να βγουν στην σύνταξη δεν το κάνουν. Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν. Γιατί έχουν ακόμα υποχρεώσεις που δεν βγαίνουν με τα ψίχουλα μιας σύνταξης. Την θαύμασα την κυρία και τον άνδρα της. Θαύμασα το θάρρος και την τόλμη της να τα παρατήσει όλα και να ακολουθήσει τον άνδρα της στο χαοτικό Λονδίνο. Θέλει κότσια (για να μην πω το άλλο) για να το κάνεις.

Θέλει κότσια για να μπορέσεις να βγεις από το comfort zone σου και να κάνεις αυτή την κίνηση. Και φυσικά θέλει προσεχτικό χειρισμό και προγραμματισμό. Γιατί είναι εύκολο να λες θα πάρω την βαλίτσα μου και θα σηκωθώ να φύγω αλλά όταν έρθει η ώρα της πράξης τα πράγματα αλλάζουν. Γιατί πάντα η θεωρία από την πράξη απέχει αρκετά.

Αν όμως καταφέρεις να ξεπεράσεις αυτό το στάδιο και πάρεις μια συνειδητή απόφαση, τα διδάγματα που θα έχεις είναι μαθήματα ζωής. Πώς είναι να φεύγεις από την άνεση του σπιτιού σου και να μένεις σε ένα σπίτι με 3 συγκατοίκους νοικιάζοντας το ένα δωμάτιο; Πώς είναι να νοικιάζεις με το σύντροφο σου ένα διαμέρισμα μισό σε μέγεθος από το σπίτι που άφησες πίσω σου σε τριπλάσια τιμή; Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα με άλλη κουλτούρα και άλλη νοοτροπία από τη δική σου; Πώς είναι να μην ξέρεις κανέναν και από την αρχή να πρέπει να φτιάξεις έναν κοινωνικό κύκλο; Πώς είναι να είσαι ξένος;

Δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και μαγικό.

Θα αποκτήσεις εμπειρίες ζωής. Θα πρέπει να προσαρμοστείς σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Θα περιορίσεις πολλά από αυτά που ήξερες και θα μάθεις να ζεις με νέα δεδομένα. Θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Θα αποκτήσεις σημαντικές φιλίες γιατί θα σας συνδέει πάντα η νέα σας ζωή. Θα ανοίξει το μυαλό σου και θα μπει σε άλλους ρυθμούς. Θα μπεις σε μια νέα αγορά εργασίας με νέους κανόνες και εδώ (προς το παρόν) δεν υπάρχει κρίση. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα πάντα μόνος σου χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας. Και θα δεις πως θα τα καταφέρεις. Θα δεις πως μπορείς να κάνεις πολλά από αυτά που έλεγες εσύ αποκλείεται. Αν φυσικά το θέλεις.

Και όλα αυτά γιατί απλά θα έχεις αναμετρηθεί τετ α τετ με το πιο σημαντικό, τον ίδιο σου τον εαυτό. Ναι, το ξέρω. Την έχεις ακούσει την κλισεδιά χιλιάδες φορές. Magic happens when you exit your comfort zone. Eίναι αλήθεια. Ισχύει απόλυτα και χωρίς να χρειάζεται να αλλάξεις χώρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s