Εκκαθάριση

Είναι αυτή η στιγμή που έρχεται κάποτε και θες να πατήσεις ένα restart. Ή ακόμα καλύτερα να πατήσεις ένα ctrl +alt+delete  και να το πάρεις όλο από την αρχή. Και θα γίνει τόσο αβίαστα όσο το πάτημα των αντίστοιχων πλήκτρων στον υπολογιστή σου.  Ίσως συμβεί στην αρχή του χρόνου, κάπου εκεί που κάνεις το new year’s resolution σου. Ίσως το Σεπτέμβρη που ξεκινάει η νέα σεζόν και η ανεμελιά του καλοκαιριού που έχει πλέον περάσει, σου δώσει τη δύναμη που χρειάζεσαι. Ή μπορεί ακόμα να είναι και τα τριακοστά σου γενέθλια που πάντα έτρεμες αλλά καταβάθος ξέρεις πως απλά σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου. Μπορεί απλά και να ξεκινήσει μια οποιαδήποτε μέρα αφού έχει περάσει ένα διάστημα που καλλιεργείται μέσα σου ακόμα και αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει.

Το σίγουρο είναι πως μεγαλώνεις. Και κάθε μέρα, κάθε στιγμή που περνάει μαζεύεις εμπειρίες. Εικόνες, λόγια και συναισθήματα. Ζεις καταστάσεις. Συχνά πολλές από αυτές τις ζεις πάνω από μια φορά. Και ωριμάζεις και μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος ή τουλάχιστον ξέρεις σε κάποιες περιπτώσεις τι να περιμένεις. Και αυτή η συσσώρευση, αυτό το μάζεμα πολλές φορές συμβαδίζει με μάζεμα κούρασης και σιχτιρίσματος. Μέχρι που έρχεται εκείνη η στιγμή. Ή μάλλον οι πολλές στιγμές που θα έχουν ένα κοινό, την ανάγκη εκκαθάρισης. Γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλο. Δεν θα επιτρέψεις άλλο.

Η στιγμή που θα ανοίξεις την ντουλάπα σου και θα πετάξεις οτιδήποτε περιττό δε σου ταιριάζει πια. Γιατί δεν αντέχεις να βλέπεις άλλο το μπάχαλο και γιατί θες απλά να τα πετάξεις όλα. Γιατί ξέρεις πια μετά από καιρό τι σου ταιριάζει και τι σε κάνει να νιώθεις ωραία και άνετα.

Η στιγμή που θα πάρεις τη γενναία απόφαση να αλλάξεις δουλειά. Γιατί κουράστηκες να εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον το οποίο νιώθεις συχνά να σου κόβει την ανάσα. Γιατί θες να κάνεις κάτι διαφορετικό και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες.

Η στιγμή που θα τερματίσεις μια ανούσια σχέση. Γιατί θα αναμετρηθείς με τη δύναμη της συνήθειας και με την ανασφάλεια σου. Γιατί θα καταλάβεις πως η κατάσταση που βιώνεις δε σε γεμίζει και γιατί ονειρεύεσαι για τον εαυτό σου κάτι καλύτερο και θα το διεκδικήσεις.

Η στιγμή που θα φύγεις από το σπίτι σου και θα πας να μείνεις μόνος σου σε άλλη γειτονιά, σε άλλη πόλη, ίσως και σε άλλη χώρα. Γιατί η ζωή είναι μικρή και δε θες να την σπαταλήσεις στην ίδια γειτονιά. Γιατί θες να αποκτήσεις νέες εμπειρίες, να δοκιμάσεις τον εαυτό σου, να ανοίξει το μυαλό σου και να πατήσεις στα πόδια σου χωρίς δεκανίκια.

Η στιγμή που θα πετάξεις από τη ζωή σου όποιον δεν σου κάνει από το περιβάλλον σου. Γιατί δεν έχεις χρόνο να χάνεις με τοξικούς ανθρώπους που μαυρίζουν την καθημερινότητά σου. Γιατί δεν έχεις ανάγκη να κάνεις παρέα κανέναν απλά για να μην μείνεις μόνος σου ένα Σάββατο βράδυ.

Θα βάλεις τα όρια σου. Θα μάθεις να λες όχι. Θα κλείσεις πόρτες. Και δε θα φοβηθείς. Γιατί δε θα έχεις τίποτα να αποδείξεις σε κανέναν. Και θα νιώσεις τέλεια. Αρκεί να κάνεις την αρχή. Ίσως χάσεις πολλά και πολλούς στην πορεία αλλά θα βρεις το πιο σημαντικό, τον εαυτό σου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s