Για τα κορίτσια του σπιτιού

Εδώ και 1,5 χρόνο, όσο καιρό δηλαδή είμαστε στην Αγγλία δε δουλεύω. Και αυτή είναι μια συνειδητή απόφαση που πάρθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που δεν αφορούν αυτό το ποστ. Μετά από 12 χρόνια σε έναν απαιτητικό επαγγελματικό κλάδο με άπειρο άγχος, ντεντλαινς να μην σε αφήνουν να κάνεις ρούπι, εξαντλητικά ωράρια αλλά και ωραίες δημιουργικές στιγμές, εύλογα η ερώτηση που ακούω συχνά είναι καλά δε βαριέσαι μέσα στο σπίτι;

Και η απόφαση του να πατήσεις το pause δεν είναι απλή, ούτε και εύκολη και για τον καθένα αν και όταν γίνει είναι εντελώς προσωπική. Όσο περνάει ο χρόνος που όλοι ξέρουμε έχει μια μαγική ικανότητα να σβήνει τα άσχημα και να εστιάζει το βλέμμα σου μόνο στα ωραία, αυτό που μου έχει μείνει πιο έντονα ως μνήμη από τη δουλειά είναι το συναίσθημα του να ανεβαίνω τα σκαλιά της ΑΔΕΛ, τότε που ήμουν στα ντουζένια μου και θεωρώ τα πιο ωραία μου χρόνια στη διαφήμιση, η ώρα να είναι περασμένη, να είμαι ένα πτώμα αλλά να νιώθω μια παράξενη ευφορία, ένα τέλειο συναίσθημα ότι τα κατάφερα, ότι αν και οι συνθήκες ήταν δύσκολες και πιεστικές κατάφερα και τα έκανα όλα στην ώρα τους και αποτελεσματικά. Και αυτό το συναίσθημα αν δουλεύεις σε αυτόν τον χώρο ή και σε άλλη απαιτητική δουλειά που έχει να κάνει με ντεντλαινς είναι ένα ισχυρό ναρκωτικό. Είναι η ικανοποίηση ότι τα κατάφερες. Τα κατάφερες να βγει η καμπάνια στον αέρα στην ώρα της, να κερδίσει η ομάδα σου ένα δύσκολο σπεκ, να υλοποιηθεί μια φανταστική ιδέα, να γίνει μια γαμάτη παρουσίαση. Τα κατάφερες! Και αυτή η εμπειρία, η όλη η διαδικασία είναι ένα μάθημα ζωής με εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Οπότε όταν με ρωτάνε αν βαρέθηκα η απάντηση μου είναι πως για να βαρεθείς ακόμα και μέσα στο σπίτι πρέπει να είσαι ο ίδιος βαρετός. Γιατί και το σπίτι είναι ένα πρότζεκτ που πρέπει να μανατζάρεις και το πως θα το μανατζάρεις, αν θα είσαι δημιουργικός ή απλά διεκπεραιωτικός είναι στο δικό σου χέρι. Ειδικά όταν πια δεν είσαι μόνος σου αλλά έχεις τον σύντροφο σου ή ακόμα και παιδιά, το πρότζεκτ σου γίνεται και πιο απαιτητικό. Έχεις να συντονίσεις την ομάδα σου, να λειτουργήσεις σαν κυματοθραύστης, να μπουστάρεις όταν συμβαίνουν αναποδιές, να διαχειριστείς ένα μπάτζετ, να φροντίσεις και η φροντίδα των παιδιών είναι ένα απαιτητικό έργο.

Άσε που στην εποχή του ίντερνετ που έχεις κυριολεκτικά τον κόσμο στα χέρια σου έχεις άπειρες δυνατότητες να κάνεις ένα σωρό δημιουργικά πράγματα. Από το να μάθεις κάτι καινούργιο μέχρι να σαρώσεις την κουζίνα και να γίνεις η τέλεια μαγείρισσα. Είναι δική σου επιλογή πως θα αξιοποιήσεις τον χρόνο σου και τι θα κάνεις με τον εαυτό σου. Το σίγουρο είναι πως έχεις πάντα επιλογές. Ακόμα και όταν νιώθεις πτώμα, έχεις να κοιμηθείς σαν άνθρωπος τα τελευταία κάποια χρόνια λόγω των παιδιών και υπάρχουν μέρες που δεν θες να βγάλεις τις πυτζάμες σου.

Και έχουμε πήξει λίγο στο κήρυγμα και στο κάψιμο του σουτιέν από όσους υποτιμάνε τα παραπάνω και αναρωτιούνται τι κάνει μια γυναίκα στο σπίτι. Σου έχω μια έκπληξη, δεν παίζει απλά μπιρίμπα και καλεί για τσάι τις φιλενάδες της. Έχουμε περάσει κάποιες δεκαετίες από τα ελληνικά που βλέπαμε την κυρία του κυρίου. Και ναι ξέρεις αυτό έχει και κάποιο οικονομικό κόστος, το οποίο ίσως είναι και μεγάλο.

Και όχι αυτό δεν είναι ένα κείμενο ωδή στην νοικοκυρά, όπως δεν θα έγραφα και ποτέ ένα κείμενο ωδή σε αυτήν που ξημεροβραδιάζεται στη δουλειά. Γιατί απλά δεν πιστεύω στην μονομέρεια. Σε αυτήν τη ζωή όμως τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και πριν προλάβουν να βάλουν κάποιοι την ταμπέλα τους, να πούμε πως υπάρχουν πολλές, άπειρες παραλλαγές στο κλισέ σενάριο τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s