Ωδή στην κολλητή

on

Την γνώρισες στο γυμνάσιο, τότε που και οι δύο ανακαλύπτατε τον κόσμο και τον εαυτό σας μέσα από την εφηβεία. Καθόσασταν στο ίδιο θρανίο, ήσασταν καλές μαθήτριες και αγαπούσατε τα ίδια μαθήματα.

Μιλούσατε ατελείωτες ώρες στο σταθερό τηλέφωνο (ναι έχετε προλάβει την εποχή πριν τα κινητά) χωρίς ποτέ να ξεμένετε από θέματα. Αργότερα, όταν αποκτήσατε το πρώτο σας κινητό, την εποχή που έρχονταν ακόμα οι αναλυτικοί λογαριασμοί, το νούμερο της εμφανιζόταν σχεδόν σε αποκλειστικότητα. Και μετά ανακαλύψατε τα μηνύματα και κάνατε ατελείωτες συζητήσεις. Από τότε σου έχει μείνει το χουσούρι να έχεις μόνιμα το κινητό στην δόνηση για να μην χτυπάει και ενοχλεί τους γύρω κάθε τρεις και λίγο.

Περάσατε στο Πανεπιστήμιο και ζήσατε μαζί όλη την εμπειρία των φοιτητικών χρόνων γιατί ήσασταν και οι δυο στην πόλη σας. Κάνατε και άλλες παρέες, γνωρίσατε και άλλο κόσμο αλλά πάντα κυκλοφορούσατε μαζί. Πήρε το πρώτο της αυτοκίνητο και ήρθαν τα ξενύχτια, οι βόλτες, οι διακοπές, τα αγόρια. Και εσύ έγινες ο καλύτερος συνοδηγός της.

Πόσες βόλτες, πόσα βράδια να βγαίνετε δίχως αύριο, πόσα ποτά, πόσα μεθύσια. Αυτή δεν έχει μεθύσει ποτέ παρά 2 φορές. Εσένα πάλι σου έχει κάνει την νοσοκόμα ουκ ολίγες φορές και είναι η μόνη που ξέρει την μέθοδο που πιανει. Είναι ο συνεργός σου σε όλες μα όλες τις κατινιές εκείνων των χρόνων. Τα βράδια που παρακολουθούσατε το αγόρι που σου άρεσε, οι “τυχαίες” συναντήσεις, το δασκάλεμα και οι πρόβες που είχαν προηγηθεί για το τι θα πεις και πως θα του μιλήσεις. Ο ενθουσιασμός, τα κλάματα, όλη η ένταση γιατί τότε τα ζούσες όλα σαν σωστή drama queen. Είναι ο άνθρωπος που έχεις γνωρίσει πρώτο σε όλα τα επίδοξα αγόρια σου. Πιθανά σε έχουν γνωρίσει ένα βράδυ που ήσουν μαζί της.

Έχετε κάνει ατελείωτες βόλτες με το αυτοκίνητο της τα βράδια μέχρι το Λαγονήσι. Γιατί τότε η βενζίνη ήταν φθηνή, λεφτά υπήρχαν και η παραλιακή την νύχτα ήταν ακόμα μαγευτική. Αν είχατε ηχογραφήσει εκείνες τις βραδινές συνομιλίες θα γράφατε τόμους. Ίσως και να γελούσατε με το “δράμα” που ζούσατε. Το δράμα  βέβαια το ζούσες κάθε φορά εσύ που την πάθαινες με χαρακτηριστική ευκολία. Και κάθε φορά (ακόμα και τώρα) που σε άφηνε σπίτι καθόσασταν άλλη μια ώρα στο αυτοκίνητο και συνεχίζατε την ανάλυση. Γιατί η ανάλυση μαζί της δεν σταματάει ποτέ.

Σε έχει μαλώσει άπειρες φορές. Στα λέει συνήθως χύμα και τσουβαλάτα γιατί σε ξέρει απέξω και ανακατωτά. Δεν σου χαϊδεύει ποτέ τα αυτιά και εσύ θυμώνεις γιατί δεν σου λέει όσο και να κοπανιέσαι αυτό που θες. Ξέρεις όμως πως έχει δίκιο και πως ότι λέει είναι γιατί σε νοιάζεται. ‘Eχει δει μαζί σου όλα τα επεισόδια της ζωής σου και μπορεί να προβλέψει με ευκολία την κατάληξη.  Και όταν είχε και αυτή τα θέματα της κάνατε άπειρες αναλύσεις για να καταλήξεις πάντα πως αν πετύχεις τον μαλάκα θα τον σπάσεις στο ξύλο.

Είναι η μόνη που ξέρει και καταλαβαίνει τι δουλειά κάνεις και ας ασχολείται με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από εσένα. Συμπάσχει μαζί σου κάθε φορά που σε ακούει να βρίζεις για τα ατελείωτα ξενύχτια και τα χαμένα ΣΚ. Και εσύ όμως ξέρεις με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στην δική της δουλειά.

Και τα χρόνια περνούν, μεγαλώνετε, τα προβλήματα πια είναι διαφορετικά, ίσως και πιο σημαντικά αλλά είστε πάντα εκεί. Πορεύεστε παράλληλα. Θα ανταλλάξετε οπωσδήποτε μια, μη σου πω και δύο κουμπαριές. Είναι παρούσα σε όλες τις σημαντικές στιγμές στην ζωή σου. Χαίρεται με την χαρά σου, θυμώνει όταν σε βλέπει στενοχωρημένη, θα τρέξει να σε βοηθήσει σε κάθε σου πρόβλημα. Δεν σε βλέπει ποτέ ανταγωνιστικά, δεν θα διεκδικήσετε ποτέ το ίδιο αγόρι, δεν θα κάνει ποτέ τίποτα που να θέσει σε κίνδυνο την φιλία σας. Και ακριβώς το ίδιο θα κάνεις και εσύ.

Και αν έφυγες και πήγες λίγο μακριά και δεν την βλέπεις τόσο συχνά και δεν μιλάτε κάθε μέρα, στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει. Γιατί ξέρετε πως όταν μιλήσετε θα τα πείτε όλα και γιατί όταν κάτι συμβεί έχετε αποκτήσει πια μια τηλεπαθητική σχέση και ξέρει πως το τηλέφωνο της θα χτυπήσει.

Είναι η κολλητή σου. Και σήμερα που είναι Σάββατο, θυμάσαι τα αμέτρητα Σάββατα που έχετε περάσει μαζί. Και σου λείπει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s